Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Årets monter med hållbarhet i fokus

Formgivarna Nina Jobs och Pierre Sindre gestaltar tillsammans Gärsnäs monter under Stockholm Furniture Fair & Light Fair. Båda känner företaget väl och har under åren formgivit flera av Gärsnäs möbelklassiker. Deras fokus ligger på att lyfta det genuina, hantverksmässiga och hållbara. En grundtanke är att alla material som används i Gärsnäs luftiga och välkomnande monter ska kunna återvändas. Nina Jobs och Pierre Sindre försäkrar sig om att ta till vara på resurserna och så att inget går till spillo. Att måna om hållbarhet i alla led visar vägen för årets nyheter.

Hur är det att arbeta tillsammans?

Pierre Sindre: Som formgivare kan man ibland känna sig ensam i sin studio, därför är det roligt att få tillfälle att samarbeta. En fördel med att jobba ihop är att man puttar lite på varandra och tvingas ta ett steg ur sin egen ”comfort zone”. Det är alltid är välgörande.

Nina Jobs: Vi har inte jobbat ihop förut men det kändes på en gång att vi var en bra kombination. Vi hade samma vision om Gärsnäs så arbetet flöt på utan friktion!

I gestaltningen av Gärsnäs monter, vad är det ni har velat framhålla?

NJ: Genuinitet och hantverkskänsla. Framförallt handlar det om de ärliga och sanna materialen liksom att låta möblerna visa på tidlös form och det goda hantverket.

PS: Vi har också velat ta diskussionen till en ny nivå. Genom att montern saknar egentlig byggnation och att alla material kan återanvändas har vi kommit ett betydelsefullt steg längre.

I en tid då många talar om hållbarhet, hur når man fram med sitt budskap?

NJ: I fallet med Gärsnäs är det inget problem. Det är så tydligt att det handlar om hållbarhet. Se bara på materialen och ytbehandlingarna. Absolut inget fusk någonstans vilket är en otroligt skön grundförutsättning.

PS: Vi diskuterar alltid alla val vi ställs inför, det gäller både material men även fraktfrågor. Frågan om cirkulära möbelflöden finns med redan från början i varje projekt.

Är det ni som bestämmer vilken färg och vilka klädslar möblerna presenteras i under mässan?

PS: Ja, det är en del i monterns helhetsuttryck. Däremot är det är viktigt att stämma av med de andra formgivarna. Vad gäller textilier delar jag och Nina åsikten att en klädsel ska fungera med en möbels uttryck utan att ta över.

Vad betyder Stockholm Furniture Fair & Light Fair er?

PS: För alla i branschen är mässan oerhört viktig. Det är som skolstart. Terminen börjar med Stockholm Furniture Fair och sedan lever man med det som planteras här resten av året.

Hur förhåller sig en formgivare till att årligen tänka på att presentera nyheter?

NJ: En av fördelarna med att arbeta med Gärsnäs är vetskapen om att de aldrig skulle producera nyheter för sakens skull. Därför känns det inte krystat. När man jobbat så nära ett företag under många år uppstår de nya behoven naturligt.

 

Tillbaks till Reportage