Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Påsk på Gärsnäs!

Äntligen blir det av! 

Under påsken fylls vårt showroom i Gärsnäs med konst. Utställningen Rådrum 2022 visar fem konstnärer som alla har kopplingar till Österlen och till varandra: Robina Doxi, Liv Strömquist, Märta Rovin, Elna Jolom och Ola Leander. Utställningen skulle ha gått av stapeln våren 2020, men ställdes in på grund av pandemin. Alla har väntat och nu är det dags. Vernissage på skärtorsdagen den 14:e april.

Ordet Rådrum betecknar ett andrum och samspelet mellan konstverken. De undersöker på olika sätt och med olika medier – glas, måleri, skulptur, teckningar – äventyret bortom den fysiska verkligheten. 

”Tanken med att ställa ut tillsammans är att vi alla uttrycker något slags mystiskt element, alternativa världar som besökarna bjuds in i”, säger Robina Doxi.

Det är viktigt att kunna bära med sig ett eget inre landskap. ”Med Ukraina-kriget och flyktingarna är utställningen ännu mer aktuell än när vi skulle visa den för två år sedan”, säger Robina, vars släkt har upplevt krig och flykt i Mellanöstern. Hon har målat sedan hon var sju, då hennes mamma tog med henne på målarkurser. 

”Jag är intresserad av berättelser. Mina verk ska också bära spår av tidens gång, som om de vore från en förgången civilisation eller från framtiden.”   

Tre av utställarna, Robina Doxi, Märta Rovin och Liv Strömquist är kompisar sen förr. De gick i samma skolor i Hammenhög, spelade teater och hittade på saker. Även Elna gick på samma skola, men några år under. 

Det här är första gången de ställer ut tillammans. Äventyr!

 

Deltagande konstnärer:

Robina Doxi är uppvuxen i Hammenhög på Österlen. Flyttade till London, pluggade till skådespeleri, design och tog en master i Fin Arts på Chelsea College of Art & Design. Efter 20 år i metropolen flyttade hon och hennes man Ola Leander tillbaka till Österlen. 

Märta Rovin är född i Hammenhög och utbildad på Akademin Valand i Göteborg. Hon tecknar och skulpterar abstrakta, ändå detaljerade teckningar, en slags alternativ värld. 

Liv Strömquist är uppvuxen på Österlen. Konstnär, serietecknare och manusförfattare som  visar tryck, textila arbeten samt glaskonst utförd tillsammans med Elna Jolom. 

Elna Jolom, född i Gärsnäs. Sedan nio år driver hon Österlens Glashytta. Efter utbildning på Kosta och Orrefors arbetade hon sedan 1998 med glas i småländska hyttor, men har också läst vetenskapsjournalistik och ljusdesign. Hon är nyutbildad landskapsarkitekt. 

Ola Leander är från Malmö och har arbetat i 12 år som möbelsnickare i London, där han också drev konstgalleri tillsammans med sin fru Robina Doxi. Ola visar en interaktiv low-fi skulptur som besökarna kan gå in. 

Vernissage
Skärtorsdagen 14 april, 16.00 – 20.00

Övriga öppettider 
Långfredag 15 april – annandag  påsk 18 april, 10.00 – 18.00
Tisdag 19 april – fredag 22 april, 10.00 – 17.00
Lördag 23 april – söndag 24 april, 10.00 – 18.00

Varmt välkomna!