Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Nordan

Soffbordet Nordan är ritat av Bernadotte & Kylberg och är en hyllning till Gärsnäs hantverk, med en skimrande hög nivå på form och material. Masurbjörkens levande mönster samspelar vackert mot bordets geometriska form. ”Vi arbetar alltid utifrån devisen att vi ska utmana både oss själva och kunden. Lyckas vi med det kan vi få fram en verkligt unik produkt”, säger Oscar Kylberg i designduon som nu för första gången samarbetar med Gärsnäs. 

Att samarbeta med Bernadotte & Kylberg är lockande av flera skäl. De förenar god form med tankar om hög kvalitet och funktion.”, säger Dag Klockby, vd på Gärsnäs. 

Den skandinaviska möbeltraditionen bygger till stor del på bruksföremål och formgivarna ville göra ett funktionellt bord som kan användas på fler sätt än vanligt. En bordsskiva kan upplevas som ödslig, men här finns ett mässingslåda i mitten, som ger en extra och trivsam funktion: en liten plantering av örter eller prydnader, stenar, ljus, designobjekt eller helt enkelt stilig förvaring av dokument eller kärleksbrev. 

Både masurbjörken och mässingen är utvalda både för premiumkänslan och för sina hållbara egenskaper. 

”Masurbjörk i kombination med mässing är material som vi känner oss hemma med, som passar väl ihop och som dessutom har förekommit tidigare under Gärsnäs långa produktionshistoria”, säger Dag Klockby.  

Bernadotte & Kylbergs designprocess går från research till insikt, från tes till idé och slutligen form. De tog sin bordsidé till Gärsnäs just för att företaget är känt för sin hantverkshöjd. ”Gärsnäs har en gedigen historia där det superba möbelhantverket alltid varit den ledande stjärnan. Det har inspirerat oss både i val av material och funktioner”, säger Oscar Kylberg. Gärsnäs har haft en aktiv roll i designprocessen, framförallt när det gäller konstruktion, materialkvalité och proportioner. ”Skisser och idéer kommer från Bernadotte & Kylberg och dialogen mellan oss har varit både stimulerande och konstruktiv”, säger Dag Klockby. Gärsnäs har också behov av sociala bord i sitt sortiment. ”Vi behöver bord som vi kan umgås kring, de fyller en viktig funktion i våra liv”, säger Dag Klockby. 

Bordet Nordan har sina extravaganser. Åttkantiga ben med randiga strumpor av mässing bryter ljuset i en elegant effekt. ”Bordsben får sällan den uppmärksamhet de förtjänar. Vi ville skapa ben med mycket karaktär som samspelar med resten av bordet. Den symbiosen ger bordet en stark identitet”, säger Oscar Kylberg.

”Det är ett svårt bord att tillverka, hantverket är inget som en maskin enkelt kan återskapa. Vi har inte gjort det lätt för oss”, säger Oscar Kylberg, väl medveten om att Gärsnäs skulle klara utmaningen.  

”Design för oss är mer en fråga om hållbarhet, att möbler skall både kännas samtida och eviga, dvs modernt funktionella som inte går ur modet. Möbler som åldras med värdighet och som kan gå i arv är värda att satsa på”, säger Dag Klockby. 

Tillbaks till Reportage