Petra Mattsson är nyanställd som miljö- och hållbarhetsansvarig på Gärsnäs. Hon är företagets motor i arbetet med visionen att bli klimatneutralt och cirkulärt till år 2030. Steg för steg ska den bli verklighet. ”Det är roligt och lyxigt att få arbeta på Gärsnäs, att vara här och se hur saker och ting växer fram.” Tidigare har hon arbetat som hållbarhetskonsult, hoppat in och hjälpt företag med uppstarter och handlingsplaner, men fick nästan aldrig se hur resultaten blev efter några år. Nu kan hon förbättra inifrån och följa processerna långsiktigt. Så här i början av anställningen lär hon sig företaget, lär känna dess människor, sätter sig in i miljöledningssystem, går igenom dokument, rutiner, policies och funderar på hur de kan förbättras och integreras i verksamheten. ”Mycket här på Gärsnäs har jag blivit positivt överraskad av. Våra transporter till Stockholm sker till exempel utan fraktkartonger så det blir minimalt med förpackningsmaterial.” Fiffigheter överallt, det är modellen. ”Det är både roligt och svårt, men vi vet var vi är och vart vi ska.”
Att bli klimatneutral och cirkulär kräver medvetet arbete steg för steg. För en möbelfabrik gäller det t.ex. material, energi och transporter. ”Vi kan också fokusera mera på vad vi som medarbetare kan hjälpa till med för att nå våra mål och vår vision. Vad kan vi tänka på och göra i våra olika roller?” Petra tänker sig interna miljöutbildningar, workshops och andra aktiviteter för att engagera hela företaget i arbetet.
Den cirkulära delen av visionen behöver mycket arbete. Här finns det utmaningar med tex materialval, design och konstruktion, nya affärsmodeller och att skapa cirkulära möbelflöden tillsammans med kunder och leverantörer. ”Det gäller att hitta nya innovativa lösningar”, säger hon och berättar om garvning, som varit en kemikalietung process, men som idag går att driva med miljövänliga garvämnen som bark eller olivblad. Hon har en positiv grundsyn, det finns alltid alternativ.
Petra fick sitt miljöintresse under barndomen. Hon växte upp i ”bullerbymiljö” i skogen på Ekerö utanför Stockholm och föräldrarna har alltid visat respekt för naturen. ”När jag var yngre tyckte jag miljöproblemen var ett tungt och jobbigt ämne så jag stängde den dörren ett tag.” Men med utbildningar inom design och hållbar utveckling i Växjö och Uppsala lärde hon sig hur mycket det går att göra. Nu har hon en gedigen yrkesbakgrund inom hållbarhet och ekologi, har arbetat med miljöorganisationer, bland annat Naturskyddsföreningen, som miljö- och hållbarhetskonsult och även med skogsfrågor. Här finns också nya vägar till klokhet. ”Hur kan en möbelproducent påverka och ställa krav på biologisk mångfald i skogen?”
Jobbet hos Gärsnäs fick hon samtidigt som hennes sambo Gustav Larsson anställdes som snickare på prototyp- och modellsnickeriet. De bägge hade bott tre år i Fiskars i Finland, där Petra bland annat frilansade som journalist med fokus på hållbarhetsfrågor och arbetade för en miljöorganisation, medan Gustav var snickare. Så dök den strålande möjligheten upp att bägge två kunde få arbete på fabriken på Österlen. På fredagarna har dock Petra ledigt. Då går hon ut med hundarna och målar akvareller av utrotningshotade arter från Den svenska rödlistan. I våras ställde hon ut på Naturum vid Hornborgarsjön. Vem vet, kanske visar hon sina bilder på Gärsnäs galleri framöver?