Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Åke Axelsson – Åtta decennier av möbler, miljöer, hantverk och industri.

Åtta decennier? Är det möjligt? Ja, Åke Axelsson, en av våra mest anlitade och erkända inredningsarkitekter och möbelformgivare, har faktiskt arbetat sedan slutet av 1950-talet – och han arbetar ännu. Räkna decennierna och det blir åtta stycken, fyllda av miljöer, inredningar, möbelsnickeri och fabrikation hos möbelföretaget Gärsnäs. 

Under en vecka på Auktionsverket visas utvalda delar av dessa arbeten, dels möblerna, dels bilder av några av de otaliga inredningar Åke har skapat genom åren. Miljöerna och möblerna hänger ihop, de växte fram i ett samspel mellan funktion och rum, oftast för offentlig miljö, platser där vi människor kan mötas: bibliotek, skolor, restauranger, museer, kyrkor, caféer. Det är Åkes fokus: hållbara miljöer för oss alla. Utställningen är också en berättelse om svensk inredningsarkitektur och dess viktiga roll i samhället.

I hans egen verkstad i Engarn utanför Vaxholm pågår daglig tillverkning av prototyper, men också av kollektioner av hantverksmöbler. Åkes samarbete med Gärsnäs startade redan 1963, med den lilla stolen S 217, aktuell ännu än idag.

Utställningen innehåller både Åkes egna möbler, som under ett år visats på en bejublad utställning i Köpenhamn, samt nu också möbler till salu: seriestolar, udda ting, utkast och prototyper. En fin chans att köpa något unikt. En bastant talmansstol? Ett modernistiskt experiment? Unika fåtöljer byggda för Svenskt Tenn? Riksdagsstolen? En klassiker som Vaxholmaren? Särskilt spännande är de nytillverkade verkstadsmöblerna: förgyllda bänkar, byggda i somras, Ararat-bänkar och Nomad-stolar med kuddar av svensk ull, vävda i ett nära samarbete med Handarbetets Vänner. Det är hantverk på svindlande nivå.  

I utställningen visas också miniatyrmåleri av konstnären Katarina Axelsson, Åkes dotter.

Visning för allmänheten 20 – 28:e augusti.  Nätauktion 29:e augusti.

Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32, Stockholm
Måndag–fredag kl 11.00–18.00, lördag–söndag kl 11.00–17.00