Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Åke Axelsson i Danmark

A. Petersen i Köpenhamn visar från den 3:e september utställningen Velkommen hjem, Åke, ett fritt återskapande av hans hem och studio i Engarn utanför Vaxholm, en miljö som under decennier vuxit ut till ett slags personligt laboratorium för möbeldesign.

Här visas ett rikt urval av Åke Axelssons möbler från över 60 års verksamhet: hans bästsäljande stolar, prototyper, unika och historiska stolar, skolarbeten, inredningsmiljöer på bild, arkivmaterial och skisser. Särskilt personliga ting är ”Åkes första skåp” som han byggde som 12-åring i folkskolan i Småland och hans gesällprov från 1951, ett enastående välbyggt skåp i mahogny och päronträ, byggt av den 19-årige Åke Axelsson. Här visas också möbler tillverkade i år i hans egen verkstad med försäljning via en ny hemsida. Ett flertal av Åkes kända stolar för Gärsnäs visas såklart. Gärsnäs presenterar sig i en egen fem meter lång avdelning med bilder från verksamheten och historiskt material från arkivet. Renässansstolar och barockbord från Gärsnäs? Javisst, det gjordes och såldes på 1940-talet. Med samtida formgivare och visionen 2030, att bli ett helt klimatneutralt företag visar nu Gärnäs vägen framåt.

Utställningen pågår till den 20:e februari 2021.

Bygning A är det nya namnet på utställningslokalen hos A. Petersen, där det sedan 2018 har visats kritikerrosade utställningar med konstverk och design. Galleriet ligger på Kløvermarksvej 70 i Köpenhamn.