Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Åke Axelsson

Vilken är din bästa stund på dagen för kreativa tankar?

Mellan sex och åtta på morgonen. Då är hjärnan är ren och utvilad. Jag uppstigen, har druckit kaffe och satt mig vid ritbordet eller gått ut till verkstan.

Vilket är ditt favoritmaterial?

Trä. Kraven på produkten är avgörande för vilket träslag det blir, men om jag ska redogöra för min personliga favorit är det rödbok.

Vad är det för speciellt med rödbok?

Det är ett träd som växer långsamt. För att växa sig mogen tar rödboken cirka 120 år, att jämföra med björk som behöver 80 och tall 60 år för att växa sig färdig. Den utsträckta tiden gör rödboken tät, hård och stark – samtliga viktiga egenskaper för möbelproduktion. När jag arbetar i rödbok kan jag därför använda mig av tunnare dimensioner än vad jag skulle kunnat i exempelvis björk. Dessutom är rödboken vacker, med jämn yta och en mjuk behaglig färg.

Hur ser din skapelseprocess ut?

Det är resultatet av ett ibland långvarigt och alltid intensivt arbete. En idé kommer inte flygande bara så där… Det är också olika från gång till gång. Vissa produkter arbetar jag med i tio år. Ständigt bär jag dem med mig tills jag känner att de har mognat. Det är en komplicerad process, jag väger in alla förutsättningar och aspekter. Funktion, form, miljö, ekologi – allt ska fogas samman till en helhet.