Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

David Regestam

Berätta om nya bordserien Kolonn…

Borden kännetecknas av det skulpterade benet. Tanken började i att göra ett generöst stå-bord som trots litet fotavtryck klarar stora bordskivor. Jag upplevde att det saknades sådana bord på marknaden och behövde det till ett inredningsprojekt med Wingårdhs.

Namnet Kolonn syftar till att bära tak eller i detta fall stora bordsskivor. Andra gemensamma element med en kolonn är att benet har en subtil linje av bas, skaft och avslutning samt vertikala slitsar mellan de tredimensionellt formpressade faneren som påminner om den antika kolonnens form och struktur. Den skulpturala formen är funktionell. Den ger stort stöd på golvet, smalnar av för att ge benutrymme och lätthet, för att sedan vidgas igen och bära bordskivan. Genom att addera flera kolonner kan man bygga hur långa bord som helst utan ben som är i vägen. Eventuell elektronik dras osynligt upp genom mittstammen.

Vad inspireras du av?

När det uppstår en lucka och saknas en produkt på marknaden. Jag förvånas ofta över mängden möbler som produceras och hur få som passar in och som man verkligen gillar. Det var så Kolonn kom till.

Vilken är din bästa stund på dagen för kreativa tankar?

När jag är ledig eller reser. Att sitta på ett flyg och låta blicken och tankarna fladdra iväg med sinnena inställda och öppna för nya intryck. För att ta idéer vidare gillar jag den dagliga rutinen och de inrutade kontorstiderna.

Hur skissar du?

Skissandet startar med pennan och stannar oftast där. De få idéer som tas vidare filtreras genom olika verktyg och landar i tredimensionella bilder och/eller fysiska modeller. Det viktigaste filtret i skissen är dialogen med produktutvecklaren hos producenten. Där finns ett stort kunnande som är viktigt att ta vara på.

Vilka är de viktigaste kriterierna för en lyckad möbel?

Först och främst fylla sitt syfte, samtidigt påverka rummet och användaren den är ämnad för.