Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

ELLE Deco Design Awards 2022

ÅRETS HEDERSPRIS I ELLE DECO AWARDS 2022: ÅKE AXELSSON

Med förtjusning och stolhet meddelar vi att Åke Axelsson, vår meste stolsmästare och inredningsarkitekt, får magazinet Elles Deco Design Awards hederspris 2022. 

Ur juryns motivering: ”Han stolar har möblerat det berömda folkhemmet och hjälpt till att placera Sverige på den internationella designkartan.”

Hedras den som hedras bör. Efter mer än 60 års arbeten med inredningsarkitektur och möbelform är  Åke Axelsson en inspirerande förebild. Hela tiden har han tänkt och formgivit resurssnålt och hållbart på ett sätt som idag är självklart och oundvikligt. 

På Konstfack under femtiotalet skolades han i den stora uppgiften att utrusta och inreda det växande välfärdslandets offentliga rum: skolor, bibliotek, restauranger, möteslokaler. Kraven på kvalitet och hållbarhet var höga och det kom att prägla honom starkt. Han vill skapa bättre möbler och inredningar för alla människor i alla slags rum.

På sextiotalet startade Åke sitt eget snickeri i Vaxholm. Han driver det ännu som ett industriellt hantverk med prototyper och små möbelkollektioner, ekologisk tillverkning som är ett föredöme för framtiden. 

ÅRETS STJÄRNSKOTT: GUSTAV WINSTH

Vi jublar också för Gustav WInsth, som får priset Årets stjärnskott. Gustav har tillsammans med Teresa Lundmark formgivit dagbädden Dag, en av Gärsnäs mest originellt underbara möbler.

Ur juryns motivering: Hårt som möter mjukt, svällande former som kombineras med det allra stramaste och inspirationskällor som spänner från sneakers till dagdrömmar. Årets stjärnskott är en kontrasternas mästare som inte bara lyckas skapa nya former som fångar samtiden, utan möbler och accessoarer som redan känns som framtidens klassiker.”