Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Ett fint möbelpris till Åke Axelsson

Hurra! Åke Axelsson får Trä och möbelföretagens TMF Nova Hederspris. 

”Vi vill hylla Åkes fantastiska insatser som inredningsarkitekt och möbelformgivare genom åren”, säger Cecilia Ask Engström, chef för bransch och näringspolitik på TMF. 

”Det är både hedrande och överraskande. Jag är glad att priset belönar både inredning och möbler. Mitt mantra är att de hör intimt ihop. I den helheten är jag verksam och har kanske också blivit en smula unik”, säger Åke, som ritade sin första stol för Gärsnäs redan 1963, den lilla S 217, som togs fram i en tävling för att uppmärksamma att bokskogarna i Skåne var hotade. Stolen blev en bästsäljare för Gärsnäs och kan fortfarande beställas. Det är hållbarhet. 

I TMF:s prismotivering skrivs: ”Åke har alltid funktion för ögonen när han tar fram en ny möbel. Det ska vara sådana som behövs och fungerar väl i både hem och samhälle. Åke tänkte hållbarhet flera decennier innan det blev ett ledord och arbetssätt för branschen”

Priset ges alltså för lång, trogen tjänst inom klok möbelform och med fokus på hållbarhet. Redan i tidigt 1970-tal utvecklade han resurssnåla och ekologiska möbler som skulle kunna byggas enkelt och snabbt. Hans stolar och bänkar Ararat visades på den banbrytande miljöutställningen Ararat på Moderna museet 1976. Efter 2003, då Åke, hans dotter Anna Klockby och hennes man Dag Klockby tog över Gärsnäs, ritade han flera storsäljande stolar, som hjälpte till att få företaget på fötter.

Åke Axelsson går till sin verkstad, snickrar och utvecklar sina idéer. För några år sedan tog han upp Ararat-serien igen, förbättrade och förnyade den tillsammans med den lika förståndiga som snygga Nomad-familjen med stolar med bord. Ännu efter över 60 års möbelskapande är Åke Axelsson nyfiken. ”Det finns alltid saker att göra. Jag har några stolar i mig.”