Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Välkommen till House of Gärsnäs

Ni vet känslan av att komma hem. Äntligen hemma. Härligt. När House of Gärsnäs nu öppnar på Skeppsholmen i Stockholm, är det just en hemkomst som sätter tonen och präglar verksamheten. Vi kan kalla det både inspirationshus eller mötesplats, huvudsaken är att Gärsnäs känner sig hemma.

”Vi har letat efter den perfekta platsen, ett eget hus på en unik plats där vi kan kombinera showroom, brandstore/butik, en miljö där vi visar upp vår möbler i en kontext med andra material, textilier, mattor, glas och konst.”, berättar Dag Klockby, delägare av möbelföretaget Gärsnäs, med fabrik i Gärsnäs på Österlen.

Nu blir House of Gärsnäs, strax bortom Moderna museet, ett nytt besöksmål på Skeppsholmen. Här kan vi möta Gärsnäs möbelvärld och känsla, en lätthet och nyfikenhet i möbeldesign, som i decennier har varit en självklarhet för arkitekter. Gärsnäs har alltid vetat att deras möbler också är utmärkta i privathem, men har inte haft tillräckligt bra lokaler att visa det i.

”Det här är vår viktigaste ansats till att äntligen få öppna mot både allmänheten och arkitekterna och deras kunder”, säger Dag Klockby.

I House of Gärsnäs har de olika rummen olika karaktär: ett vardagsrum, ett kök, en ateljé, ett galleri, alla med Gärsnäs stolar, soffor och bord. Dessutom finns en textilkammare och ett materialrum att undersöka. Det blir enkelt och frestande att översätta miljöerna i rummen till sitt eget hem. ”Vi levandegör vår kreativa förmåga i ett hus byggt kring drömmar om en bättre tillvaro för alla människor.”

Huset kallades Vakthuset eller Östra kanslihuset, ritades av Victor Ringheim och byggdes 1862-64 som kansli för Flottans varv. Med stiliga järngrindar utgjorde huset en del av entrén till varvet. På taket sitter ett byggnadsur i ett litet torn. Huset användes fram till 1969, då varvet flyttade. I de stiliga rummen kan vi nästan se notarier vid höga pulpeter och känna värmen från kakelugnar. Stentrapporna är vackert slitna av springande steg. Husets själ har tagits fram i en omfattande renovering, ledd av inredaren Lotta Agaton, under överinseende av hyresvärden Statens fastighetsverk.

Att House of Gärsnäs ligger i en historisk kulturmiljö är passande. Företaget har tillverkat möbler sedan 1893. ”Vi är också en del av kulturarvet, det är inte så många andra möbelföretag som är så gamla och ännu levande som vi”, säger Anna Klockby, gift med Dag och delägare tillsammans med Åke Axelsson, hennes pappa och en av våra mest kända inredningsarkitekter och möbelformgivare.

Familjeföretaget Gärsnäs fyller 130 år nästa år. Företaget startade med högkvalitativa lyxmöbler i historiska stilar för lokala, bemedlade kunder, ofta hela möblemang som beställdes till bröllop och användes genom livet. Fabriken växte under folkhemsbygget och från 1960-talet blev produktion av möbler för offentlig miljö Gärsnäs specialitet. En längtan efter att sälja direkt till privatkunder har alltid funnits. ”Det finns inga skillnader mellan privat och contract idag”, säger Dag Klockby.

Gärsnäs samarbetar med ett knippe namnkunniga formgivare; Färg & Blanche, David Ericsson, Pierre Sindre, TAF Studio, Nina Jobs, David Regestam mfl. Flera av Åke Axelssons möbler finns ännu i produktion efter decennier. Det är hållbar design. Enligt Gärsnäs vision 2030 ska företaget bli koldioxidneutralt år 2030. Återbruk och renovering av äldre Gärsnäsmöbler - i perfekt skick, men med omodern färg - har blivit en allt viktigare verksamhet.

House of Gärsnäs är ett krafttag för att samla alla dessa berättelser om den fina, moderna, anrika möbelfabriken.

”Idag måste de producerande verksamheterna själva utveckla sina berättelser. Här kan vi berätta vår egen historia och visa alla delar som är Gärsnäs: tillverkningen, hållbarhet och återbruk. Det här ska bli ett forum med möbler, föredrag och möten med formgivare”, säger Dag Klockby.

”Vi längtar efter fysiska möten igen, det autentiska. Vi vill öppna huset för allmänheten”, säger Anna Klockby.

Nu är scenen klar och House of Gärsnäs öppnar portarna.
Alla är välkomna.



Foto inredning Mike Karlsson Lundgren
Foto porträtt Ida Borg
Text Petter Eklund