Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Återbruket tar en allt större del av vår verksamhet

Vi rör oss mot den cirkulära världen. Enligt vår vision ska vi bli helt klimat/miljöneutrala år 2030. 

I den planen ingår återbruk som en viktig del. Idén är att ta hand om begagnade Gärsnäs-möbler, renovera dem i olika grader och ge dem nytt långt liv. En välanvänd, sliten Gärsnässtol kan bli som ny och leva vidare i decennier. 

”Återbruk och renovering av våra möbler står allt högre på agendan. Det är viktigt. Våra möbler är som våra barn, vi vill inte slippa ansvaret när de väl lämnat fabriken, utan vill vara en livslång partner. Vi ska finnas där när det behövs hjälp”, säger Dag Klockby, vd för Gärsnäs.”Vi måste fortsätta att tillverka saker, men de nya tiden kommer att gynna den här sortens hållbara hantering. Kvalitetsmöbler gynnas istället för massproducerade möbler som kasseras”

Nu växer renoveringsmarknaden. På bara två-tre år har den ökat markant. ”Återbruket tar en allt större del av vår verksamhet. Det är inte mindre lönsamt än att göra nya möbler”, säger Dag. Gärsnäs slipper köpa nytt material och återbrukar det som går att återbruka. I en produkt varierar det mellan 50 och 70 procent av materialet som kan behållas. 

Det ska inte vara komplicerat att återbruka. Renoveringen utförs efter behov, smak och plånbok. Det kan vara olika nivåer på renoveringen. En stol kanske inte behöver finputsas till ”nytt trä”, utan kan få behålla sin patina och mogenhet, men kanske med en ny sits eller ny textil eller läder. ”Ett smart fungerade återbrukssystem gynnar också försäljningen av nya möbler eftersom köparna vet att ansvarat från Gärsnäs finns i bakgrunden. Det ena drar det andra”, säger Dag Klockby.  Det blir billigare än att köpa nytt och priset ska också divideras med möbelns livslängd.”Den goda gärningen är att vi inte belastar miljön och återbrukar material för framtiden”.

Gärsnäs har redan ett system för att renovera och återställa möbler som fungerat under lång och trogen tjänst. Möbler för den offentliga miljön genomgår hårda tester för att bli certifierade. Det är stabila möbler rent funktionsmässigt och de har också slitits hårt på restauranger, krogar, bibliotek, ämbetsverk. Riksdagens stolar, ritades av Åke Axelsson i tidigt 1980-tal just med tanken att de skulle vara enkla att plocka isär och förnya. Stolarna har också genom åren återvänt till Gärsnäs för att fixas till, få ny klädsel eller målas om. Underhållsplanen på Riksdagsstolarna sträcker sig in på 2040-talet, det är 60 år sedan de byggdes. Det är hållbarhet i högform.

Ett annat fint återbruksexempel är en större mängd SAR-stolar, ritade av Åke Axelsson 1982, som under ledning av Modgroup fick en total uppgradering. De fick nya sitsar, målades och kläddes i blått och är nu tillbaka i tjänst på Handelsbanken, finare än någonsin. Liknande renoveringsjobb har utförts till Chalmers och stolen Gästis. Norstedts förlag har låtit renovera och måla om Light & Easy-stolar och Naturvårdsverket har för andra gången gett sina trofasta S-217-stolar ny ytbehandling och klädsel.  

Vid köp av en ny Gärsnäs-möbel instruerar vi om underhåll och skötsel. Då skjuts renoveringen längre fram.  Med tiden är det tänkt att vi också ska samarbeta med lokala, auktoriserade verkstäder som kan göra jobbet. Detta för att minimera transporterna.

Tillbaks till Reportage