En hommage till en hustru
Vi träffade möbelsnickaren David Ericsson som lanserar fåtöljen Hedwig lagom till mässan. Fåtöljen bygger på hantverkskunnande, enkelhet liksom en djup kärlek och förståelse för träets möjligheter. Hedwig är en hommage till formgivarens hustru som tycker om att läsa och dricka te. David Ericsson har lagt stor vikt vid att fåtöljen ska vara skön att sitta i och de skulpterade runda armstöden är precis lagom stora för en tekopp.
Vem är Hedwig?
Hedwig är en fåtölj som har funnits med mig länge. Men det var först när vi gjorde om hemma och skaffade oss en läshörna som jag medvetet började jobba med stolen som ett hommage till min hustru. Jag har en fru som tycker mycket om att läsa och att dricka te. Därför ville jag göra en skön fåtölj med plats för en tekopp. Till saken hör, att när min fru Sara var en liten flicka ville hon heta Hedwig. Nu har hon fått en egen.
Hur förhåller sig Hedwig till traditionen?
Hedwig är en fåtölj med flera historiska referenser till formgivare som Axel Einar Hjorth, Børge Mogensen och Carl-Axel Acking. Kanske särskilt Axel Einar Hjorth. Han var chefsarkitekt på Nordiska Kompaniet och arbetade i en spännande brytningstid, i passagen mellan art déco och modernism och i övergången från en hantverksmässig period till industriell tillverkning. Han verkade i en tid som fortfarande var tillåtande, detaljer man idag plockar bort för att vara industriellt rationell fick fortfarande vara kvar. En annan likhet med Axel Einar Hjorth är att han arbetade med trästommar och spänt läder. Jag har tagit fram Hedwig på samma sätt.
Vad är det som är så speciellt med sittmöbler?
En stol görs för människan, som egentligen inte behöver en stol för att klara sig. Det är stolen som frågar efter sällskap. Därför måste man övertala människan att behöva stolen och formge den så att stolen blir omtyckt och behövd.