Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Om Gärsnäs

Nyfiket och hållbart

Gärsnäs är både framtid och dåtid. I vår familjeägda fabrik på Österlen har det byggts möbler sedan 1893. Nu gör vi möbler för människor idag och i morgon och för lång tid framåt. Vi är nyfikna på hur framtiden skapas. Vi upptäcker och undersöker, håller antennerna ute för att formulera tidsandan, behoven, skönheten…

Nyfikenhet är vårt första dna. Hållbarhet det andra. Ända sedan starten har Gärsnäs arbetat klokt och resurssnålt. Idag är det en förutsättning för att vi ska kunna göra nya meningsfulla möbler på en redan övermättad marknad i en miljökrisande värld. Hur kan Gärsnäs göra skillnad?

Vi måste vara kloka och förståndiga. Våra möbler ska ha många olika sorters kvalitet och ingå i ett ekologiskt kretslopp. Möblerna ritas av framstående formgivare och utvecklas sen tillsammans på Gärsnäs. Råvarorna kommer från närområdet i södra Sverige och Danmark. Det mänskliga hantverket har alltid funnits på Gärsnäs. Där möter skickliga, erfarna snickarhänder den senaste datorteknikens möjligheter.

Kvalitet har med tid att göra. Vi glömmer inte våra möbler när de är färdiga och sålda. Vi ser dem istället som våra barn. När de lämnar hemmet håller vi kontakten. Vi tar vårt ansvar. När tiden, slitaget och trenderna har gjort sitt är Gärsnäs-möblerna välkomna hem igen. Vi tar hand om dem. Vi har redan ett system för att renovera och återställa våra möbler som fungerat under lång och trogen tjänst. Nu förbättrar vi systemet med cirkulärt, långsiktigt tänkande som gör återbruket till något självklart och åtråvärt. Renoverade möbler får helt nytt liv och hålls levande under lång tid. På så sätt får vi också långa, fina kundrelationer. Det här är vår stolthet, vid sidan av våra nya möbler, alla med ”Gärsnäs-känslan”: lätthet, innovation, kvalitet, komfort och högklassigt hantverk. Ett särskilt tilltal. Det är Gärsnäs.

Om Gärsnäs

Gärsnäs AB är ett familjeföretag med egen möbelfabrik och huvudkontor i samhället Gärsnäs på Österlen i Skåne. Företaget ägs och drivs sedan 2003 av Anna och Dag Klockby, samt Åke Axelsson, Annas pappa, inredningsarkitekt och möbelsnickare, känd för sina otaliga inredningar och stolsmodeller under 60 år av arbete. Åkes första stol för Gärsnäs, S-217, ritade han redan 1963. Han har skapat flera av våra storsäljare: Light & EasyAkustikGästis mfl.

Gärsnäs startades 1893 och tillverkade till en början stilmöbler för skånska hem. Virket hämtades från närliggande bokskogar. Efter andra värlskriget togs den moderna skandinaviska stilen in i företaget. Från mitten av 60-talet styrdes produktionen alltmer över till  möbler för offentlig miljö som blev Gärsnäs speciella styrka. 2003 köptes fabriken av Åke Axelsson och Anna och Dag Klockby och varumärket har sedan dess utvecklats vidare och rönt stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt. Formgivarna Åke Axelsson, David Ericsson, Färg & Blanche, Nina Jobs, Pierre Sindre, TAF Arkitekter, Matti Klenell, David Regestam mfl. ger Gärsnäs en spännande rörelse framåt.

2019 invigdes ett helt nytt, friliggande showroom, ritat av Dive Architects. Generösa ytor och stora fönster öppnar sig mot fälten utanför. Den äldre kontorsbyggnaden fick en ny fasad. Nu är det lätt att stanna till och uppleva Gärsnäs möbler precis där de tillverkas. Ambitionen är att utveckla en möbelkulturell mötesplats på Österlen.

House of Gärsnäs, vårt kontor, showroom och brandstore ligger i Stockholm, på Skeppsholmen, i det så kallade ”vakthuset”, bara ett stenkast bortom Moderna museet. Här på Svensksundsvägen 17, i historisk kulturmiljö i ett 1800-talshus med mjukslitna stentrappor och rum med vackert ljus, skapar vi nu en mötesplats och ett inspirationshus för både arkitekter och privatkunder. Här kan vi lyfta fram hela vår berättelse. Våra möbler visas i olika slags rumsmiljöer, tillsammans med utvalda textilier, belysning, konst och glas. Det är rum att stanna och trivas i. En kopp kaffe kanske? Vi har även skapat ett spännande materialrum. 

Gärsnäs möbler är miljödeklarerade och godkända enligt Möbelfaktas kriterier. Vi är certifierade enligt ISO 14001.