Från ohyvlat virke till signerad stol
I den ljusa och luftiga kaparverkstaden står vagnar med höga travar av nyss inkomna virkeshögar. Långa, breda och ohyvlade brädor väntar på en första sågning.
Det råder ingen motsättning mellan teknik och hantverk. Maskinerna minskar ställtiderna och ökar effektiviteten. En möbels olika delar fogas samman till en enhet och inget fungerar utan närvaron av den mänskliga handen.
Först får möbeln sin grundfärg, därefter är det slip och puts och efter det läggs ytterligare lager lack på.
Ett femtiotal anställda arbetar tillsammans på fabriken. Olika generationer berikar varandra med kompetens och erfarenhet.
För att placera fanerbitarna i harmoni gäller det att arbeta träslagsvis. Om flera bord ska ingå i samma serie är det viktigt att fanerbitarnas naturliga nyanser och ådring utnyttjas på likande sätt.
Det ska vara lika snyggt på baksidan som på framsidan. När de är klara stämpelsigneras de med dagens datum.
En av fördelarna med att arbeta i naturmaterial som bomull och ylle är att det är möjligt att ånga och släta ut textilierna.
Varje tisdag avgår en transport från Gärsnäs och möblerna packas i den ordning som de ska ut ur lastbilen. En viktig miljöaspekt är att desto mindre emballage som används, desto mer rymmer bilen vilket leder till färre transporter. Personalen vet precis hur de ska packa stadigt utan att möblerna tar skada.