Nu stiger tredje generationen in i familjeföretaget Gärsnäs. Varmt välkommen Gustav Klockby, vår nye affärsutvecklare, med titeln business development manager.
”Det känns kul och meningsfullt att arbeta för familjeföretaget med dess långa historik av att utveckla och tillverka väldesignade möbler av hög kvalitet, i samarbeten med framstående formgivare och med ett stort fokus på miljö och hållbarhet”, säger Gustav. Egentligen har han alltid varit nära Gärsnäs. Han är nämligen son till Gärsnäs ägare, Anna och Dag Klockby. Hans morfar är Åke Axelsson, den tredje ägaren.
”Jag har ju suttit med vid middagsborden i alla år”, skrattar Gustav. ”Jag tycker om idén att föra Gärsnäs framåt förbi 130 år och bidra i skapandet av nya, långsiktiga värden.”
Han växte upp med möbeltillverkning, först med Galleri Stolen, det företag Åke, Anna och Dag drev innan de blev ägare av Gärsnäs 2003. Gustav minns också hur han besökte Galleri Stolens möbelfabrik i Skirö i Småland, där företaget tillverkade sina möbler under många år. Senare om somrarna jobbade Gustav extra i Gärsnäsfabriken, städade, stod vid en maskin, gjorde enklare jobb eller hjälpte till med installationer. ”Jag kommer ihåg att vi bytte baksidorna på Konserthusets stolar”. Gärsnäs blev en del av livet, men Gustav blev inte möbelsnickare. ”Nej, jag har alltid gått mina egna vägar”. Kanske behövde han ta en omväg. När han nu tar klivet in i möblernas värld är det efter intensiva år inom Stockholms finansvärld.
Som barn bodde han på Resarö utanför Vaxholm, spelade hockey i Stocksunds lag, träffade kompisar som läste ekonomi och valde ekonomilinjen på gymnasiet. ”När NHL-drömmarna gick i kras fokuserade jag på plugget.” Men först värnplikten som kustjägare på Amfibieregementet i Stockholm/Berga. Gustav tog därefter en kandidat i statsvetenskap och nationalekonomi på Linköpings universitet och sedan en master i finans på Cass Business School i London. ”Det var högt tempo och mycket pluggande, men samtidigt väldigt inspirerande och där blev mina lite lösa livsplaner konkreta.” Han ville arbeta med finans.
Väl hemma igen arbetade Gustav med företagsförsäljningar, förvärv och kapitalanskaffningar, med alla slags företag, från bolag inom basindustri till nätbolag, livsmedel, logistik och transport. Under sådana affärer är det viktigt att bland annat analysera och förstå bolagens marknadspositionering, affärsmodell, finansiella profil och värdedrivare samt framtidspotential. ”Det har varit full fart och mycket arbete på en aktiv och uppåtgående marknad. Men jag har fått med mig en bra verktygslåda när det gäller att analysera bolag och driva projekt framåt.”
Det Gustav har lärt sig och behärskar kommer han också att arbeta med på Gärsnäs. Han ska bland annat utvärdera och driva olika tillväxtinitiativ. ”Det blir jättekul och intressant och jag ska försöka göra mitt yttersta för att bidra i Gärsnäs fortsatta resa.” Det finns mycket att göra. ”Vi är väletablerade på contractmarknaden, samtidigt som det exempelvis finns en stor potential i konsumentmarknaden och exporten.” Omvärldsläget är just nu knepigt, men i sådana tider öppnar sig också möjligheter att flytta fram positionerna. ”Vi är optimistiska. Mamma och pappa har en stor tilltro till framtiden.”
Gustav Klockbys övergång till Gärsnäs har nog också en annan och ännu mycket liten orsak, sonen Philip, 6 månader. Mamma Therese van Berlekom är ekonomiansvarig på Gärsnäs.
Gustav och Therese bor i Stockholm och han ska arbeta mesta tiden på House of Gärsnäs, men också jobba på fabriken där allting började för snart 130 år sedan. Nu är det dags att lära känna den ordentligt. Gustav börjar med att möta Gärsnäs på plats under några veckor: människorna och hantverket, processer och kaffestunder. Start klockan 8.00. Matlåda medtages.