Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Världens mest hållbara operahus

Vi gratulerar Göteborgsoperan, nu världens mest hållbara operahus. Priset Sustainability Award delades ut på International Opera Awards, operavärldens ”Oscarsgala” som i år gick av stapeln på Teatro Real i Madrid. Den miljöcertifierade Göteborgsoperans hyllas för sitt djupgående hållbarhetsprogram. 

”Engagemanget för hållbarhetsfrågor löper genom hela vår organisation, så vi är många som delar på glädjen och stoltheten i dag. När vår planet står inför utmaningar är hållbara arbetsmetoder avgörande”, säger operans vd Christina Björklund, som tog emot priset på plats i Madrid, tillsammans med den konstnärlige chefen Henning Ruhe.

Göteborgsoperan är både en föregångare och veteran inom hållbarhet. Operahuset har i decennier arbetat för att minska sitt miljöavtryck. Göteborgsoperan arbetar med hållbarhet ur ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Arbetssätten bygger på att alla resurser används klokt och ansvarsfullt.” 

På taket sitter solceller, i restaurangen serveras Svanenmärkt mat. Scenografi och kostymer är återbrukbara. Biltransporter går på biobränsle och fossilfritt resande stöttas. Idéerna drivs fram utifrån operans miljöprogram och blir till innovativ praktik i processerna. Inför uppsättningen av Wagners kända verk Nibelungens ring, 2018-21, uppmuntrades personalen att söka nya lösningar för hållbar scenkonst. Det kom fram massor av idéer. Kulisser av spillvirke, miljövänligt smink, växtfärgade textilier och  kostymer från second hand-plagg. Eldeffekter av LED-ljus och vattenånga. 

Den ambitiösa satsningen väckte stor uppmärksamhet och operahuset sprider kunskapen internationellt.

Vi på Gärsnäs minns med glädje vårt samarbete under 2021, då de 1350 röda Gärsnäs-fåtöljerna i operans stora sal renoverades av oss till nyskick efter 27 års tjänst. Det var en hållbarhetsoperation i den stora skalan, som vi hoppas ska inspirera andra institutioner och företag, även inom kulturvärlden, till smart, kostnadseffektivt, miljöklokt tänkande.