Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Vi rör oss mot den cirkulära världen.

Enligt vår vision ska vi bli helt klimat / miljöneutrala år 2030. I den planen ingår återbruk som en viktig del.

Idén är att ta hand om begagnade Gärsnäs-möbler, renovera dem i olika grader och ge dem nytt långt liv. En välanvänd, sliten Gärsnässtol kan bli som ny och leva vidare i decennier.

“Våra möbler är som våra barn, vi vill inte slippa ansvaret när de väl lämnat fabriken, utan vill vara en livslång partner.”

säger Dag Klockby, delägare i Gärsnäs. Nu växer renoveringsmarknaden. På bara två-tre år har den ökat markant. Gärsnäs slipper köpa nytt material och återbrukar det som går att återbruka. I en produkt varierar det mellan 50 och 70 procent av materialet som kan behållas.

Det ska inte vara komplicerat att återbruka. Renoveringen utförs efter behov, smak och plånbok.

Det kan vara olika nivåer på renoveringen. En stol kanske inte behöver finputsas till ”nytt trä”, utan kan få behålla sin patina och mogenhet, men kanske med en ny sits eller ny textil eller läder. Det blir billigare än att köpa nytt och priset ska också divideras med möbelns livslängd.

”Den goda gärningen är att vi inte belastar miljön och återbrukar material för framtiden”

Gärsnäs har redan ett system för att renovera och återställa möbler som fungerat under lång och trogen tjänst. Möbler för den offentliga miljön genomgår hårda tester för att bli certifierade. Det är stabila möbler rent funktionsmässigt och de har också slitits hårt på restauranger, krogar, bibliotek, ämbetsverk.

Riksdagens stolar, ritades av Åke Axelsson i tidigt 1980-tal just med tanken att de skulle vara enkla att plocka isär och förnya.

Stolarna har också genom åren återvänt till Gärsnäs för att fixas till, få ny klädsel eller målas om. Underhållsplanen på Riksdagsstolarna sträcker sig in på 2040-talet, det är 60 år sedan de byggdes. Det är hållbarhet i högform.

Tydligt och klart. Gärsnäs möbler får en ny stämpel undertill när de renoverats på fabriken och tar nya tag i återbrukets kretslopp. Det är allt lite magiskt att sitta på en stol med födelsedatum både på åttiotalet och idag.

En större mängd SAR-stolar, ritade av Åke Axelsson 1982, fick en total uppgradering.

De fick nya sitsar, målades och kläddes i blått och är nu tillbaka i tjänst på Handelsbanken, finare än någonsin. Liknande renoveringsjobb har utförts till Chalmers och stolen Gästis. Norstedts förlag har låtit renovera och måla om Light & Easy-stolar och Naturvårdsverket har för andra gången gett sina trofasta S-217-stolar ny ytbehandling och klädsel.

Det blev stiligt på Handelsbankens kontor när Gärsnäs klassiska SAR-stol fick en total uppgradering med ny färg och sitsar. Åke Axelsson ritade stolen till SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund 1982. Mod:group i Stockholm styrde över projektet på ett föredömligt vis med hållbarhet i fokus.

Vid köp av en ny möbel instruerar vi om underhåll och skötsel. Då skjuts renoveringen längre fram.