Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Dags för pratstund och kaffe

Dags för pratstund och kaffe. Fika med Gärsnäs är tillbaka. Stefan Nilsson träffar denna gång  krögaren Daniel Berlin som just nu bygger upp sin nya restaurang, hotell och bar på en kulle vid kusten mellan Skillinge och Brantevik. Såklart ska det pratas om gastronomiska äventyr, men också om hur en krog blir till och vad den ska innehålla och bjuda på förutom mat.

”Tanken är att vi ska prata om hur en bra restaurangmiljö byggs. Det här är en kunskapspod, så vi ska lägga fokus på material, ljud och ljus, men såklart slinker vi in på utvalda Gärsnäsfrågor”, säger Stefan Nilsson. Restaurang och hotell skall enligt planen öppna sommaren eller tidig höst 2023. 

Daniel Berlin drev tidigare mästarkrogen Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, listad som en av världens 100 bästa restauranger, med två Michelinstjärnor. Händelser i livet tvingade honom att stänga krogen hösten 2020 och tänka om kring existens och verksamhet. Nu är han igång igen, med nytt fokus, mindre stress och en rikare upplevelse för alla, gäster, personal och krögaren själv.

Restaurangen för cirka 30 gäster och ett litet hotell ska skapas på gården där tidigare designhotellet Mårten Pers Bo drev sin verksamhet. Utsikten över havet är underbar.

En så här uppstart väcker frågor. Hur uppstår egentligen en krog? Vad vill krögaren med den?  

Är det enbart maten som är viktigt, kunde vi servera den i en container. Nej, det krävs en finslipad, omsorgsfull balans mellan platsen, gastronomi, möbler och stämning. Våra restaurangbesök ska bli goda minnen.

”Arkitekter och inredare ska kunna lyssna på detta och få en inblick i hur en restauratör tänker. Var börjar man? Bordet eller stolen? Hur nära kan vi sitta varann? Är det alltid bättre att få plats nära fönstret?”, säger Stefan Nilsson som också funderar på om Daniel Berlin har inspirerats av andra restauranger, som Ilse Crawfords Matbaren eller Sketch i London.  

”Alla pratar ljud när det gäller restaurangmiljöer. Måste man ha möbeltassar på stolarna eller kan man lösa det på annat sätt?”, funderar Stefan Nilsson. ”Tydligen är Daniel Berlin lika känd för sina spellistor som för sin mat, så det kanske blir lite musik också i programmet.” 

Stefan har även pratat med Tove Oskarsson Henckel, före detta chefredaktör på Gourmet och numera på bookazinet Gastronaut. En kaffe till, mister Berlin? Det här blir utsökt med utsikt. 

Ni hittar podden överallt, på Spotify och Apple Podcaster.