Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Inga Sempé

Berätta om Österlen!

I projektet med Österlen var min önskan att få använda mig av Gärsnäs stora kunskap om trä. Jag ville skapa en enkel, igenkännbar och lätt stol. Det som främst kännetecknar serien är böjträtekniken, den U-formade ryggen som övergår i benen liksom inskärningarna. Inskärningarna eller snitten både ökar komforten liksom fångar upp och förhöjer ljusets återsken.

Har du något drömprojekt?

Jag skulle verkligen vilja samarbeta med ett skandinaviskt företag och göra träspisar. Att få formge standardfönster vore också en utmaning, särskilt i Frankrike där nytillverkade fönster förfular den samtida arkitekturen. Jag skulle också vilja samarbeta med en verktygstillverkare och ge form åt skruvmejslar och hammare. Hur som helst är jag öppen för alla slags samarbeten så länge det rör sig om ett gott skäl.

Vilket är ditt favoritmaterial?

Jag har inget favoritmaterial, det beror på projektet. Jag påbörjar aldrig ett arbete med en idé om ett speciellt material. Istället börjar jag skissa för att söka nyttan eller en ny form. Därefter försöker jag hitta ett material som passar min idé.

Har du alltid velat bli designer?

Som barn tyckte jag om att bygga små saker och jag satte värde på de föremål jag hade omkring mig. Jag har alltid tillverkat saker med mina händer; askar, fat, skulpturer… Min kärlek för design upptäckte jag när jag tittade på olika objekt. Exempelvis en sked. När jag såg på skeden började jag tänka på personen bakom den, föreställde mig hur svårt det kanske varit, såg tvivlet framför mig, hur en böj ändrades till en annan… Att bli designer blev därför ett naturligt val.