Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

En Fika med Åke Axelsson

I det första avsnittet av Fika med Gärsnäs pratar Stefan Nilsson med Åke Axelsson, en av våra mest kända och anlitade inredningsarkitekter och möbelformgivare. Det är ett personligt samtal om uppväxten i Småland som format hans liv och gärning, samt funderingar kring inredningsarkitektens roll och framtid. Sist men inte minst talas det självklart om möbler som är Åkes stora passion. 

Åke (f. 1932) startade sin verksamhet i slutet av femtiotalet och arbetar ännu, långt efter pensionsåldern, i sin snickeriverkstad i Engarn utanför Vaxholm. Han formgav sin första stol S 217, för Gärsnäs redan 1963. Hans fokus ligger på möbler för alla, på hållbarhet och småskalig industriell hantverksproduktion, för att visa exempel på möjliga vägar framåt. Som delägare i Gärsnäs är han samtidigt fabrikör och industridesigner, med lång erfarenhet att formge möbler för massproduktion. 

Åke är aktuell med en retrospektiv utställning på Stockholms Auktionsverk, Åke Axelsson – Åtta decennier av möbler, miljöer, hantverk och industri, (20:e – 28:e augusti) där möbler både visas och säljs. Utställningen är en fortsättning av Velkommen hjem, Åke, en stor utställning som visades på konsthallen Bygning A i Köpenhamn 2020-2021 och fick stor uppmärksamhet. I vår och under sommaren har Åke tillverkat flera nya möbler, byggda i hans verkstad av honom själv och hans anställde snickare Daniel Ericson. 

Fika med Gärsnäs släpper sitt första avsnitt den 19:e augusti 2021.

Länken till Spotify, Podcaster Itunes