Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Ateljé

Bordet där umgänge skapas

Ateljé togs fram inför nyöppningen av Nationalmuseum i Stockholm 2018. Bordet skulle kunna anpassas för allt från banketter och bröllop till luncher, i den stora matsalen som kallas just Ateljén. Med ambitionen att spegla konstnärens process skapades ett flexibelt bord med tydlig inspiration från de redskap som finns i konstnärens verkstad.

För korta och långa sittningar

För att kunna anpassas till alla typer av sällskap och tillfällen kommer Ateljé med en iläggsskiva. I full längd är bordet två och en halv meter långt med plats för 10 personer, jämfört med åtta i standardutförande. Men medan de flesta bord sviktar i utdraget läge behåller Ateljé sin stabilitet hela vägen ut, tack vare den robusta konstruktionen och den justerbara balken.

När det krävs stadiga förändringar

Den robusta balken spelar en central roll för Ateljé, både estetiskt och funktionellt. Inspirationen kommer från arbetsbänkar och justerbara verktyg i en konstnärs verkstad. Balken har två spår. Det större har som funktion att leda gängan, vilket skapar balkens silhuett, medan det mindre är ett styrspår som gör att bordet inte sviktar.

Hörn utan kanter

De rundade gavlarna är tänkta att ge bordet en inbjudande känsla och egen identitet, men framförallt att göra det enklare att umgås. Även sällskap på två personer ska kunna sitta på knocken och prata med varandra. Genom att inte sitta på rad, utan som en grupp, skapas en större känsla av samhörighet, för både små och stora sällskap.

En knopp som blommar ut

Även vredet som låser fast balken hämtar sin inspiration från ställbara verktyg. Som en central del av konstruktionen har den även fått en utmärkande form, som ikonen av ett vred. Genom att balken är lågt placerad tar vredet för sig av helhetsintrycket och framträder som en blomma under bordet, samtidigt som de rundade kuggarna gör den greppvänlig.

Dela ut rätter eller dela av bordet

Det tillhörande brickbordet hämtar sin inspiration från Asien, där ett upphöjt bord ofta används för serveringar. Med en form och proportioner som återspeglar det stora bordets blir det ett naturligt tillägg som kan användas serveringsbricka eller uppläggningsbord. Eller som avskiljare för att skapa intimitet, om flera sällskap delar samma bord.

»Mitt tankesätt är funktionalistiskt. Jag tar alltid utgångspunkt i vad som är rimligt och praktiskt. För mig ska bordet vara ett nav i ett rum, det ska vara stabilitet och stadighet.«

Matti Klenell

Den mångfacetterade formgivaren

Matti Klenell är utbildad på Konstfack och arbetar som inredningsarkitekt och formgivare. Bland hans verk finns allt från eleganta glaskonstverk till gedigna trämöbler, och under åren har han belönats med utmärkelser som EDIDA Sweden Design award, Red Dot Design Award och Residence Magazine award. I arbetet med Nationalmuseum arbetade han som både formgivare och konstnärlig ledare. Ateljé är hans första möbel i samarbete med Gärsnäs.