Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Årets nyheter

RONJA STOL

Ronja är en stol direkt från den skånska bokskogen. Gärsnäs Ronja, formgiven av David Ericsson är en ny bekantskap med tre personligheter i en.

Ronja är inte bara en ny stol, utan också en väg framåt där vi på Gärsnäs vill driva en process mot mer inhemsk råvara. Ronja är tillverkad av massiv svensk bok. Det ställer höga krav på design, snickeri och råvara.

”Det är trä vi visar här. Ronja är ett försök att formge och tillverka en anständig möbel av lokalt virke. Den är enkel och rak och redovisar sin egen konstruktion”, säger David Ericsson.

”Ronja är direkt, rå men samtidigt lite snäll. Hon vill de flesta väl genom att kunna anpassas till många olika utseenden och funktioner. Ronja är så tydlig som möjligt i sitt utförande för att berätta historier om möbelkonstruktion och finess”, säger David Ericsson.

Ronja byter lätt personlighet. Den tillverkas i tre varianter: utan karm, med karm och med en kort karm avsedd för upphängning på bord. Det tycker lokalvårdarna om. Ronja fungerar lika bra på kontor som i privatbostäder, på restauranger eller i en kyrka. Stolen kan staplas tätt och står stadigt på rad. Sitsen består av tre träbitar som vinklats till en diskret skålning för att få fin komfort. Med karm och lädersits blir Ronja en miljöklok elegant.

HEDDA BARSTOL

David Ericssons karmstol Hedda finns nu i en barvariant. Den togs fram för restaurangen Studio Frantzén på Harrods i London, ett av världens klassiska varuhus. Svenska Joyn, som inredde restaurangen, önskade sig en rad med röda Hedda-stolar i den skandinavist färgade inredningen. Göra om en stol till barstol är inte bara att förlänga benen. ”Det är inte riktigt så enkelt”, säger David Ericsson. ”Frambenen och bakbenen har fått en annan lutning, så att dom inte sticker för långt ut från bardisken.”

Vi ville också behålla Heddas goda komfort och kunna använda samma sargkonstruktion för att minska antalet nya komponenter. Nästa gång på Harrods…vi syns i baren, med Hedda.

Läder från Tärnsjö Garveri.

FRAME SKÅP

Det utmärkta kan alltid bli bättre. Frame är en förvaringsmöbel som vi har tillverkat sedan 2006. Den är ritad av arkitekterna Cecilia Andreasson, Elisabeth Ancker och Thomas Eriksson.

Nu har vi gjort skåpet stiligare, mer passande för vardagsrum och salonger. Nu står det stolt på egna ben i trä, i två höjder eller på sockel och har glas eller täckta dörrar och med samma vackra handtag som alltid. En skåp för finsaker, småsaker, kuriositeter, böcker, ett skåp för livets skatter.

 

 

Foto Mike Karlsson Lundgren

Tillbaks till Reportage