Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Bleck Familjen

Bleck startade som en soffa, nu har den ynglat av sig till en möbelfamilj med fåtölj, småbord och en piedestal. Familjen lanseras nu i sin helhet. 

”Bleck-serien är nu uppdaterad och finjusterad. Soffa och fåtölj har blivit djupare med ännu mer komfort. Vi har riktat in dem mot hemmamarknadens längre, skönare sittstunder”, berättar Gabriella Lenke, som tillsammans med Mattias Ståhlbom utgör TAF Studio som har ritat Bleck. 

Inspirationen till Bleck-soffans konstruktion och estetik kom från baksidan av målningars ramar, där bleck är de delar som håller samman ramarna i hörnen. Den detaljen blev nyckeln till soffan, vars stoppade kuddar omsluts av ett slankt ramverk. Konstruktionen är vackert redovisad. Soffan står lätt på underlaget, en smula på tå. ”Det är en nätt soffserie, som är fin att se från alla håll och kanter”, säger Gabriella. 

Efter soffans uppmärksammade debut kom en fåtölj i samma konstruktion, som en kub med mjuk insida. Nu finns också de tre nyfödda Bleck-barnen: två soffbord och en piedestal som också bygger på spännramen och bildar kuber med skivor ovanpå. ”Borden står fint för sig själva, men deras olika volymer fungerar också bra tillsammans, tex. till en Bleck-fåtölj som kan få ett litet sidobord ur samma serie”. 

Den 80 cm höga piedestalen med två hyllplan är ett spännande nytillskott. ”Piedestaler har vi inte sett så mycket idag, men de fanns överallt i Carl Larsson-världen”, säger Gabriella. I de gamla salongerna var det ett typiskt inslag, som nu fått sin samtida form, en starkt rumsskapande möbel som markerar de saker som placeras på den: skulpturer, blommor, böcker. Den blir ett tydligt och flexibelt inslag i miljön. Uttrycket ”Att sätta på piedestal” får en modern dimension. 

Tillbaks till Reportage