Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Pia Mandarin

De lysande kloten får en ny släkting. Pia-lampan är en tidlös Gärsnäs-klassiker för taket, för golvet, för rummen. Nu förnyas Pia-familjen med Pia Mandarin, ett tillplattat klot som just påminner om citrusfrukten. Lampans sfär är uppbyggd av silvertrådar klädda med vitt bomullstyg som framkallar ett mjukt, svävande ljus. Små hål i tyget ger en glittrande effekt. Pia Mandarin finns i storleken 52 centimeter. Ljusstyrkan kan varieras. Tyget är avtagbart och går att tvätta. 

De första Pia-lamporna formgavs på 1940-talet av arkitekten Tore Ahlsén, som ville föra in naturens vackert silade ljus till inomhusmiljöer. Han experimenterade med silvertrådar som böjdes till cirklar från olika fästpunkter. Lampans namn kom från matematikens PI-formel som bestämmer förhållandet mellan en cirkelns omkrets och diameter. 

Tillsammans med sin bror Erik ritade Tore Ahlsén en mängd byggnader till folkhemmets uppbyggnad, bland annat PUB-huset i Stockholm, det Kasper Salin-belönade Medborgarhuset i Örebro och Årsta centrum på 1940-talet. Dit ritades de allra första Pia-lamporna och de hänger ännu i Folkets Hus.   

Vid mitten av 1970-talet tog Gärsnäs upp produktionen av Pia-lamporna. Det är hantverksprodukter och finns som pendellampor, plafonder, samt en golvlampa med det något udda namnet Napoleon vid Nilen, som kommer från formen på ett reglage på lampfoten som liknande Napoleons kända siluett med hatten. Med klotet påminde lampan om Napoleon som tittar på månen över Nilen. Golvmodellen ritades först för KF, togs senare upp i produktion av NK, Nordiska kompaniet, men glömdes bort med åren.  

Sedan 1976 tillverkar Gärsnäs Napoleon vid Nilen med svart gjutjärnsfot. Tore Ahlsén har även formgivit våra omtyckta Pia-trädgårdsstolar i vitmålad plåt.

Mått: 52cm i diameter

Tillbaks till Reportage