Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Pia utomhusmöbler design Tore Ahlsén

Den klassiska utomhusmöbelserien Pia, formgiven av Tore Ahlsén under 1940-talet, består av en stol och en karmstol samt bord i två olika storlekar; 70 cm respektive 110 cm i diameter. Utförande i vitlackerat stålrör och oljad massiv ek.

Det som gör denna tidlösa trädgårdsserie oemotståndlig, förutom att den är funktionellt utformad, är sammansättningen av stål och trä som i en elegant kombination lyckas fånga och behålla den organiska och sinnliga känslan.

Stolen och karmstolen har uppfällbara sitsar i massiv ek och är således stapelbara, men har även funktionen att vattnet enkelt ska kunna rinna av sitsen efter en regnig dag.

Bordens underrede är väl genomtänkt konstruerat för att med sina tre ben kunna stå stabilt på de flesta underlag, oavsett om du placerar dina Pia i trädgården, på kullersten, på altanen eller på balkongen. Bordsskivan består av massiva ek-ribbor tillverkade med omsorg, formade till en cirkel.  Ett vackert slutresultat.

Arkitekten Tore Ahlsén är bland annat känd för att ha ritat PUB-huset i Stockholm och det med tiden kultförklarade Årsta Centrum. Utomhusmöbelserien Pia är en vidareutveckling av de ikoniska Pia-lamporna i samma formspråk. De första Pia-lamporna formgavs på 1940-talet då med visionen att föra in naturens vackert silade ljus till inomhusmiljöer. Han experimenterade med silvertrådar som böjdes till cirklar från olika fästpunkter. Namnet är en anspelning på matematikens PI-formel som bestämmer förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.

Pia kan verkligen klassas som en designikon!

Tillbaks till Reportage