Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Wohoo! GLASPÄRLAN till Gärsnäs

GLASPÄRLAN är ett nytt glänsande glaspris utlyst av Glasbranschföreningen som vill ge uppmärksamhet till unika och innovativa glasbyggnadsprojekt. Den allra första Glaspärlan går till Gärsnäs för nytänkande glas i galleribyggnaden, ritad av Dive Architechts Ia Hjärre och Andy Nettleton.

Ur juryns motivering:
Den nya entréfasaden utstrålar välkomnande av publik, tillgänglighet och signalerar en mer framtidsinriktad identitet för företaget. /…/ Med begränsade medel och stor kreativitet har arkitekter och glasentreprenörer lyckats skapa en spektakulär och vacker entré till den anrika möbelfirman mitt i Gärsnäs. 

Galleriet länkas samman med den äldre huvudbyggnaden via en 10 meter lång spegelvägg som på ett förtrollande vis tar in ljus och landskap. Glaset måste tåla den skånska blåsten och består av stabilt 8 millimeters Mirastar glas. Det svarta galleriet möter med en speglandes glasfasad och inuti öppnar sig en fyra meter hög, dramatisk fönsteröppning med utsikt över Österlen, en underbar syntes av landskap och skarpskuren, grafisk arkitektur.

Priset går till det vinnande projektets byggherre, arkitekt och glas- och fasadentreprenör, alltså: Gärsnäs AB, Dive Architects AB, Glasmästarna i Skåne AB, Osby Glas AB och Wicona Systems byggsystem.

Glaspärlan delades ut 27:e augusti 2020 i samband med Nordbygg 2020. Priset kommer att delas ut vartannat år. Själva glaspärlan är formgiven av Anna Ehrner på Kosta Boda, speciellt för priset.

 Titta gärna på filmen: LINK

På bilden: Dag Klockby, vd Gärsnäs, Mattias Laakso Nilsson, vd Glasmästarna i Skåne, Ia Hjärre och Andy Nettelton, Dive Architects.