Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Stolen Akustik i nya Kronängsskolan

Kronängsskolan i Vaxholm som invigdes tidigare i höst har utformats invändigt av Cedervall arkitekter. Matsal och studielandskap är möblerade med Gärsnäs stol Akustik. Skolan räknas till en av Stockholmsområdets mest moderna och är tillägnad 500 elever i Kulturskolan och årskurs 7 till 9.

Inredningsarkitekterna Agnese Blaubarde, Amalia Marin och Anna Gathu berättade om hur de gått tillväga.

Cedervall arkitekter är specialiserade på skolmiljö och vi har i samråd med lärare och elever fokuserat på att skapa goda förutsättningar för kunskapsutveckling, trivsel och enande kamratskap. Vi tror på vikten av att vara stolt över det man har omkring sig och har velat skapa en fin skola som tillgodoser olika människors behov genom skiftande möjligheter. Miljön i skolan får allt större krav på sig att erbjuda individanpassad variation. Därför har vi målmedvetet arbetat för att dela upp skolan i olika zoner, med större klassrum och mindre grupprum, liksom genom möbleringen skapat tacksamma rum i rummet.

Vad kännetecknas inredningen av?

Enkelt uttryckt baseras den på en öppen planlösning med en genomgående längdaxel som får rytm av olika aktivitetsbaserade öar. Vi har inspirerats av den omkringliggande geografin och tagit fasta på att Vaxholm också är en ö och utgått från färgerna gult, rött och blått men även grönt som finns i områdets kartbild. Vid den centrala trappan ser man alla våningsplan samtidigt och de olika kulörerna vilka går tillbaka på fälten och vattnet i naturen omkring. LLP Arkitektkontor som ritat byggnaden angav färgerna till ytskikten. Även om det varit vårt avstamp har vi medvetet dragit ner styrkan och intensiteten varför möblerna har en nertonad färgskala medan den fasta inredningen går i starkare färger. Genom att välja bort alla former av mönster och placera textila mattor i klassrummen har vi också månat om en lugn och harmonisk atmosfär.

Vilka kriterier är viktigast att uppfylla för en skola?

Det är en ynnest att få arbeta med skolor eftersom det är platsen som lägger grunden för framtiden. I vårt arbete som inredningsarkitekter kan vi bidra till utvecklingen och integrera ny pedagogik i sättet att möblera. I dagens klassrum är det önskvärt med varierad möblering som skapar möjlighet till att både kunna sitta lågt, högt och mjukt. Därför finns en återkommande topografi med både stolar, pallar och soffor i alla klassrum.

Vaxholmsbon Åke Axelssons stol Akustik syns i inredningen, hur kommer det sig att valet föll på just den?

Det finns många anledningar till Akustik. Dels är det betryggande att välja en modell som funnits ett tag men fortfarande känns lika aktuell.

Sedan är Akustik tillverkad i trä vilket skapar en mjukare känsla liksom är bra för ljudbilden. Eftersom det är stort slitage i en matsal krävs också en möbel som klarar av att brukas varje dag. Dessutom är Akustik ljuddämpande med ett absorberande raster under sitsen. Ju fler stolar som finns i rummet ju bättre effekt och eftersom det är många stolar i en matsal gör det verkligen nytta. Akustik är också grafisk i sitt uttryck och går att få i valfri färg. Vi har också sett till att stolen som i sig själv både är lätt och stapelbar, försetts med en upphängningsfunktion vilket förenklar vid städning och underhåll.

Om Akustik

Akustik är ritad av Åke Axelsson för Gärsnäs och är en av hans många populära modeller. Den kännetecknas av ett ljudabsorberande material under sitsen och finns både som stol, karmstol och barstol. År 2015 fick serien Akustik bäst i test när Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP i en omfattande undersökning visade att Akustik förbättrar ljudmiljön väsentligt.