Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Färg & Blanche
syr i trä

Den kreativa och uppfinningsrika duon Färg & Blanche lanserar Julius, en generös och inbjudande soffa och tillhörande fåtölj. Julius har tillverkats genom den revolutionerande tekniken ”Wood tailoring”. Färg & Blanche har uppfunnit och utvecklat konceptet ”Wood tailoring” vilket innebär att möblerna sys samman.

Berätta om den nyskapande tekniken ”Wood tailoring” som ni själva ligger bakom?
“Wood tailoring” är ett samlingsnamn på en teknik vi utvecklat och som innebär att vi syr i trä. Tidigare har vi sytt trä på trä, i fallet med soffan och fåtöljen Julius syr vi textil och stoppning på trä. Allt i möbeln, både trä, stoppning och klädsel fogas enbart samman genom sömnad.

_Julius fatolj Farg&BlancheVad har inspirerat er till soffan och fåtöljens generösa form?
Formen är en kombination av material och teknik. Det mjuka och organiska förs fram av de bågade sköldarna som utgör ryggstycket. Sömnaden, stoppningen och tyget står för det inbjudande sköna medan det bakomliggande skalet är kontrasterande hårt. Formen är resultatet av en intensiv research med målet att utveckla en modul som går att använda både till soffan och fåtöljen.

Vilka fördelar har ”Wood tailoring”?
Många. Först och främst ger den synliga sömnaden en arbetad och taktil känsla. Möjligheterna att förändra möblernas uttryck går att göra i det oändliga. Dels beroende på val av klädsel och dels beroende på att bakstycket av trä kan ytbehandlas efter önskemål samt att all synlig sömnad går att variera i färg. Tekniken är också anpassad för massproduktion. Eftersom vi syr ihop det hårda träskalet med den mjuka textila framsidan och inte alls använder lim är det också lätt att separera delarna vid framtida recycling.

Julius-soffa-fåtölj-FärgBlanche

Vilken har varit den stora utmaningen?
Att utveckla tekniken till sin yttersta spets. Vi har suttit hundratals timmar vid symaskinen för att hitta de bästa lösningarna. Det ser så enkelt ut, bara nål och tråd, men för att nå fram till den ultimata metoden har vi verkligen vänt ut och in på tekniken. Det är som när man tar fram en gjutform, vägen dit kan vara oerhört lång, men när den väl sitter är en stor del av arbetet gjort.

Var kommer namnet Julius ifrån?
Emma Marga Blanche:
Julius är ett viktigt namn i min familj. Farmors farfar Julius var uppfinnare och en person som hela familjen stolt refererat till i generationer. Därför passar Julius perfekt på en produkt som ytterst vilar på en innovation. Våra tankar har också gått till sköldar och vi har undersökt hur de ser ut i olika kulturer. De traditionella sköldarna från romarriket med raka parallella linjer och rundade hörn blev en självklar utgångspunkt och även i det avseendet är Julius ett passande namn.

_Julius soffa Farg&Blanche_Julius detalj Farg&Blanche

Tillbaks till Reportage