Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Välkommen Gustav!

Gustav Larsson är sedan i september ny snickare och produktutvecklare på Gärsnäs modellverkstad. Här bland maskiner och material ska han tillsammans med formgivarna utveckla Gärsnäs nya möbler – och förbättra de gamla. Det finns alltid något att göra. Gärsnäs har haft ögonen på Gustav ett bra tag. Han var skolkamrat med produktutvecklingschefen Victor af Wetterstedt under några år på Malmstens i Stockholm och efter skolan höll de bägge kontakt. När det behövdes en ny kraft på modellverkstaden gick tankarna till Gustav. Då var han snickare på möbelföretaget Nikari i Fiskars i Finland, ett möbelföretag som uteslutande arbetar med massivt trä. Det var den kompetensen Gärsnäs önskade sig. ”Jag höll på med produktutveckling på fabriken i Finland, men arbetade framförallt i produktionen. Jag gillar att vara del i den kreativa processen och komma på lösningar.”

Gustav är uppvuxen i Örebro och där föll han också för möbelsnickeriet i en verkstad hos en äldre vän till familjen, en möbelsnickare utbildad för länge sedan på Carl Malmstens skola. Gustav hade arbetat som byggnadssnickare, men ville något annat. ”Jag fick vara i hans verkstad hur mycket jag ville och där hittade jag till finsnickeriet. Jag älskade det, snickrade jämnt, jobbade på nätterna.” 

Han sökte sig vidare, gick en KY-utbildning i finsnickeri i Uppsala och var sedan dekorsnickare på Uppsala Stadsteater. ”Det var roligt och annorlunda”. På teaterns snickeri byggde han sina arbetsprover till Malmstenskolan och kom in. Han gjorde praktik på Nikari, fick jobb direkt, gjorde klart skolan i Stockholm och reste tillbaka österut, tillsammans med sambon Petra Mattsson. Efter tre fina år kom jobbanbud från Gärsnäs. 

Hans företrädare Anders Kristell ska snart gå i pension, men arbetar ännu några dagar i veckan och Gustav suger i sig så mycket kunskap, tips och knep han kan få. Han vill utveckla verkstaden och om möjligt skaffa nya digitalt styrda maskiner. 

I Gärsnäs satsning på produktutveckling ska Victor och Gustav arbeta parallellt. Det blir ett effektivt team. 

”Vi tänker likadant, är samkörda och har samma hantverksmässiga ingång.” Snickarkonsten är själva grunden i Gärsnäs verksamhet så Gustav har hamnat på rätt plats. 

Just nu hyr han och Petra en lägenhet mitt i byn. ”Det är jättefint och lite som i en Springsteen-låt, jag ser fabriken från fönstret hemma”, skrattar han. Gustav har alltid byggt möbler vid sidan av jobben och nästan alla möblerna i deras hem har han tillverkat. ”Jag gillar att rita själv, har idéer och tankar. Kanske kan det bli en ny produkt av restmaterial?”