Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Ferdinand

Med anor från historien

En fåtölj inspirerad av antikens Grekland. En tusen år gammal konstruktion som förfinats till en modern ikon. Gjord för att njuta av platsen du gillar mest i livet, precis som tjuren Ferdinand njöt av sin plats under korkeken.

Formbar formgivning

Ferdinand levereras i en låda och du får montera den själv. Men du behöver varken skruvar, lim eller verktyg. Allt hålls ihop av fåtöljens trä och läder. En konstruktion som gör att fåtöljen formar sig efter underlaget och står stabilt var du än använder den.

Ett hål när du behöver ett handtag

Fasningen och hålet på ryggstödens spiror är inte bara rent konstnärliga. De har även en funktion om du vill montera ned stolen. Genom att sätta en pinne i hålet skapar du ett handtag och kan enkelt dra upp ryggstödet ur sitt fäste.

Gjord för långa sittningar

Ferdinand är en fötölj du ska kunna sitta i länge. Sittdynan är fylld med vulkaniserat tagel och lädret har avigsidan utåt. På så sätt hålls dynan på plats och du får en skönare sittupplevelse.

En välsvarvad metod

Konsten att hålla ihop möbler med kilar sträcker sig mer än 4000 år tillbaka. På Ferdinand har den blivit en del av möbelns signum. De två svarvade sprintarna håller fast fåtöljens bärande list och är en lika viktig det av stolens konstruktion som karaktär.

En idé med många årsringar

Idén till Ferdinand fick gro i nästan tio år innan den blev klar. Genom att skissa direkt i trät har formen förfinats genom ett otal prototyper. Resultatet är en möbel som är både stabil, flexibel och hållbar. Både ur användnings- och miljösynpunkt.

En ikonisk möbel av en ikonisk formgivare.

Åke Axelsson är huvudformgivare på Gärsnäs och har varit verksam sedan femtiotalet. Idag är han en av Sveriges mest namnkunniga möbelformgivare. Genom åren har han gett form till hundratals stolar. Bland de mest utmärkande finns Wood och Zen V samt de prisbelönta S217, S234 och Century.

»För mig är det viktigt att möblerna görs ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Ferdinand kommer i ett platt paket för att kräva så lite resurser som möjlig, och kan lätt rekonstrueras, lagas och bytas ut för att bli långlivad.«

Åke Axelsson

»…Ännu en gång visar stolmästaren vad erfarenhet och materialkännedom betyder och ger oss årets vackraste stol.«

Juryns motivering, Elle Interiör Designpris 2013

Fyra nyanser av brunt

Ferdinand finns i två träslag. Rödbok, som är lätt och slitstarkt, och ek, som är tyngre, hårdare och mer exklusivt. Lädret är vegetabiliskt garvat i Tärnsjö garveri. Även det finns i två varianter som standard: natur och mörkbrun.