Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Madonna

Inspirerad av ikoner

Madonna är en hyllning till den italienska Chiavari-stolen. Namngiven efter ett helgon och en popstjärna. Mötet mellan det klassiska och moderna, förkroppsligat i ett hantverk av bok.

En möbel för hjärterum

Madonna är stegstolen för livets alla rum. Konstruktionen är nätt men hållbar. Formen är stilren med eleganta detaljer, men ändå diskret nog att smälta in. Rummet som skapas runt stolen är en lika viktig del av formen som möbeln själv.

En stol med ryggen fri

Madonna är skapad utifrån insikten att du oftast ser den bakifrån. Sitsen är något framskjuten för att skapa en lätthet och rymd. Läderryggen är fäst med stilrena mässingknoppar. Och den konkava stommen ger stolen en spänstig karaktär som passar lika bra vid ett matbord som ett skrivbord.

Omvälvande formgivning

Den naturliga välvningen som lädret får runt stommen har även återskapats i trävarianten. Genom att formpressa bokfaneret har sitsen och ryggstödet böjts så att de smiter åt runt de svarvade ramarna, vilket ger en mjuk och levande känsla.

Känn dig som hemma

Små detaljer gör hela skillnaden. Armstöden är bara aningen böjda. Det ger intrycket av att stolen välkomnar dig med öppna armar samtidigt som det skapar en rymlig sittupplevelse.

Konstverk och hantverk

Madonna har vuxit fram genom block av skisser och ett tiotal prototyper. Varje vinkel har granskats och millimeter har justerats för att hitta balansen mellan estetik, funktion och hållbarhet.

En levande möbel

Bokträ är inte bara vackert och ger en levande känsla. Det är också ett lätt material med stark hållfasthet. För en nätt konstruktion som Madonna är det en nödvändighet. Och med vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri formar sig möbeln efter hur du lever med den. För varje gång du använder den får den en bit av din personlighet.

»Min dotter är min mentor. Jag vill att mina möbler ska kunna svara upp på hennes frågor i framtiden, både ekologiskt och etiskt. Madonna helt komposterbar, förutom mässingdetaljerna, som går att återvinna.«

David Ericsson

Lärlingen som blev mästare

David Ericsson är uppvuxen i Småland men är idag bosatt i Stockholm. Efter studier inom konst, design och arkitektur läste han möbeldesign på Carl Malmsten, där han tog examen 2010. Idag driver David egen firma som möbelformgivare, och är nu själv lärare på Carl Malmsten. Madonna är Davids första stol i samarbete med Gärsnäs.

»En möbel som är en sittbar balansakt av trä, lika lätt som stark, byggd med full koll på spänst och styrka. Dessutom en hyllning till danske mästaren Hans Wegners 100-års jubileum.«

Juryns motivering, Residence Årets möbel 2015

Ett dussin stolar i en

Madonna finns i flera varianter. Med eller utan armstöd. Med sits och ryggstöd i läder eller helt i trä. Lädret är ekologiskt och kommer från Tärnsjö garveri. Det är vegetabiliskt garvat och finns i natur, svart eller rödbrunt.