Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Emma

En Klassiker i modern tappning

Sedan 1800-talet har varje generation gjort sin version av Emma-fåtöljen. Det här vår tids tolkning av den klassiska möbeln. Ett väl förvaltat arv, förädlat med ett hantverk som inte tidigare var möjligt.

En välslipad diamant

Mönstret i ryggen är inspirerat av 1800-talets Emma-fåtöljer. Föregångarna fick naturligt veckade rutmönster av knapparna i ryggen. Genom att göra mönstret så minimalistiskt som möjligt har det reducerats till en enkel diamant.

Liten fåtölj med stora möjligheter

Emma är en låg fåtölj med hög rygg. På de ursprungliga modellerna gjordes armstöden små för att tillåta skrymmande krinolinklänningar. Idag har de en annan funktion, där de bidrar till konstruktionens stabilitet. Men nu, liksom då, är det en utmärkt fåtölj för både avslappnande läsning och trevligt umgänge.

Från kjol till leggings

Precis som 1800-talets kvinnor bar dåtidens Emma-fåtöljer bentäckande kjolar. För att återspegla hur idealen förändrats har vår modernare Emma fått mer samtida benklädsel: En halvtäckande textil som påminner om leggings.

Allt annat än sömlös

Processen att sy Emma är lika mycket ett konstverk som formen själv. Ryggen sys som ett enda stort stycke, där det specialutvecklade skummet ligger mellan två textilstycken som en sandwich-glass. Fram till nu har det varken funnits maskiner eller hantverkskunnande för att skapa en möbel av den här typen. Men ibland krävs den mest komplicerade metoden för att skapa den mest naturliga upplevelsen.

Tänk utanför ramarna

Emma har ingen trästomme. Istället består hela ryggen av en textil sandwichkonstruktion. Sömnaden är sydd rakt igenom och dubbla sömmar längs kanten ramar in och håller ihop konstruktionen. En unik metod som gör fåtöljen mer flexibel och
bekväm utan att tappa stabilitet.

»Det finns en omsorg hos Gärnsäs och man måste låta processen vara lång. Vi reste ner till fabriken för att flytta en söm två millimeter. Det finns inga kompromisser i val av ändringar.«

Fredrik Färg

Två formgivare, tusen tekniker

Fredrik Färg och Emma Marga Blanche är en formgivarduo med bas i Stockholm. Influerade av konst- och modevärlden skapar de lekfulla, stilrena möbler som utmanar konventionerna. Genom att experimentera med nya material och metoder bryter de ständigt ny mark inom inredningsvärlden. Emma är deras första möbel i samarbete med oss på Gärsnäs.

»Emma är en klassiker i modern dräkt. Ett välskräddat samspel mellan hantverkstradition och industritillverkning. En bekantskap med gamla anor, klädd enligt senaste mode: stramt elegant och feminint med leggings.«

Juryns motivering, Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2013