Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Akustik på Ravinen.

Konsthallen Ravinen invigs den 1:a oktober. Hallen är döpt efter en bäckravin vid Norrvikens trädgårdar strax utanför Båstad, där konsthallen ligger. Ravinen är en idé av konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz, som i mer än 50 år har levt och arbetat i Fogdarp på Hallandsåsen. Där har de bränt sin internationellt kända keramik i alla år och verksamheten pågår för fullt.

Under mer än tre decennier har de bägge också arbetat för att Bjärehalvön ska få sin egen konstmötesplats. Nu blir den verklighet. I den dramatiskt kuperade bokskogen ska Ravinen rymma konst, design och musik i en levande verksamhet året om. I sluttningen mot havet med utsikt över Laholmsbukten ska en skulpturpark anläggas och växa fram.

Glädjande nog har hallen valt Gärsnäs Akustik-stolar till auditorium, café och kontor. Ansvarig för hallens sparsmakade inredning är formgivaren Anna Kraitz, dotter till Ulla och Gustav.  Anna kläckte idén om att anlita Gärsnäs. Ravinens verksamhetschef Elisabeth Alsheimer Evenstedt var enig. ”När jag kom till Ravinen i höstas och fick höra att det fanns tankar på Gärsnäs möbler var jag inte sen att heja på”, säger hon. Hennes kärlek till Åkes Axelssons möbler är stark. Som intendent på Konstakademien i Stockholm satt Elisabeth i Akustik-stolar och arbetade vid Åkes unika bord, tillägnat den ständiga sekreteraren. Nu ska Elisabeth driva och utveckla konstlivet på Ravinen. ”Det blir ett kulturhus för alla uttryck som ska finnas där: konst, musik, litteratur, scenkonst. Det är väldigt roligt och svårt, men det tycker jag om.” Konsthallen har utrustats med 250 klädda och kopplade Akustik-stolar i auditoriet, samt ett antal till övriga utrymmen.

Ravinens byggnad med svart träfasad är ritad av Möller Arkitekter i Ängelholm. Husets 1500 kvadratmeter rymmer tre utställningshallar, varav den minsta ska innehålla en permanent samling med Ulla och Gustav Kraitz keramik och målningar. En hörsal för 250 personer, restaurang, designbutik och barnverksamhet. Nu finns alla chanser att Ravinen kan bli en självklar svensk konstdestination, som Louisiana är på andra sidan Sundet.