Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Pressmeddelande: Svensk designlegendars hem och livsverk visas på ny utställning i Danmark

En av Sveriges mest betydelsefulla möbel- och inredningsarkitekter, Åke Axelsson, hyllas i en ny dansk utställning för sitt livsverk. Åke Axelssons kompletta hem och arbetsplats flyttas till Köpenhamn, när Bygning A öppnar utställningen ”Velkommen hjem, Åke!” den 3 september 2020 på Kløvermarksvej 70 hos A. Petersen.

I utställningen ”Velkommen hjem, Åke!” har Åke Axelssons unika hem och arkitektstudio återskapats så som det ser ut och är inrett i Engarn nära Vaxholm. Med hans klassiska stolar, prototyper, arkivmaterial, inredningsbilder, möbelmodeller, ritningar m.m. är miljön ett sorts laboratorium för möbeldesign som utvecklats under flera decennier.

Åke Axelsson (f. 1932) har sedan 1960-talet varit en av de mest efterfrågade inredningsarkitekterna i Sverige. Förutom sin utbildning som inredningsarkitekt är han även utbildad möbelsnickare, och i 60 år har den nu 88-årige Åke Axelsson skapat prisbelönt design och formgivit mer än 200 olika stolar. Och han är fortfarande aktiv.

”Med utställningen som är formgiven som en resa genom hans hem och arbetsplats i den svenska skärgården, hyllar vi Åke Axelssons fantastiska och produktiva arbetsliv. Det är något speciellt med hans syn på arbetet och materialet som är en stor inspirationskälla för många i Sverige men som ännu inte har nått över till oss på andra sidan sundet,” säger Kari Svarre och Anders Petersen, som tillsammans står bakom utställningen.

Åke Axelsson har en lång relation till det svenska möbelföretaget Gärsnäs. Han ritade sin första stol för möbelfabriken på Österlen redan 1963. Sedan dess har han arbetat nära företaget i många stora projekt. Flera av hans möbler är mångåriga storsäljare och har gett Gärsnäs sitt formspråk och tilltal. 2003 blev Åke tillsammans med dottern Anna Klockby och hennes man Dag Klockaby ägara av företaget. När Åke Axelssons värld visas är det till en stor del också Gärnäs värld.

DEN HÅLLBARA FORMEN
Åke Axelssons arbete är minst lika relevant idag som tidigare. Hans långa karriär och arbetsliv vittnar om framsynthet, kvalitetstänk och om att utnyttja resurser effektivt. Det avspeglas i hans design och i framställningen av hans fina möbler, som med fokus på funktionalitet, formgivning och hantverksmässig skicklighet är skapade för att hålla i generationer.

Hans holistiska syn på hållbarhet, där ekonomi, funktionalitet och varaktighet sammanlänkas, pekar också in i framtiden med knappa resurser och fokus på hållbarhet. Detta kommer bland annat till uttryck i hans användning av trä som alltid spelat en central roll i hans arbete.

”Trä är framtidens material”, säger Åke Axelsson. ”Tillsammans med hantverket har det fått en ny och relevant betydelse. Inte i en nostalgisk bemärkelse, utan i strävan efter att skapa bättre och mer funktionella lösningar för alla”, fortsätter han.

DESIGN TILL SAMHÄLLET OCH DET OFFENTLIGA RUMMET
Åke Axelssons professionella syn är präglad av att han både är inredningsarkitekt och utbildad möbelsnickare. Hans förståelse för trä och hantverk har satt sin tydliga prägel på hans inredningar av bibliotek, skolor, restauranger, muséer, kyrkor och institutioner.

Välfärdens ideal om samhällets betydelse och den demokratiska synen på design skiner också tydligt igenom i Åke Axelssons arbetsliv. Hans arbete med inredning av offentliga rum och framställning av möbler till den breda offentligheten har varit en drivkraft genom hela hans långa karriär.

Åke Axelsson har bland annat stått bakom inredningar av Riksdagsbiblioteket (Stockholm), Konstakademiens Bibliotek (Stockholm), Malmö Konsthall (Malmö), Marinmuséet (Karlskrona), Värmlands Museum (Karlstad), Sven Harrys Konstmuseum (Stockholm), Livrustkammaren (Stockholm), Carl XVI Gustafs Jubileumsrum – Kungliga Slottet (Stockholm), Vreta kyrka (Linköping), Fredrikskyrkan (Karlskrona) och Baltic Centre for Contemporary Art (Gateshead, UK).

OM BYGNING A
Bygning A kommer från A. Petersen Collection & Craft, som driver butik och producerar sin egen möbelserie. Sedan 2018 har huset, parallellt med den kommersiella verksamheten, presenterat kritikerrosade utställningar med konsthantverk och design på första våningen på Kløvermarksvej 70 i Köpenhamn.
Stället drivs av Kari Svarre och Anders Petersen.

Från september 2020 får utbildningsplatsen är en självständig identitet och namnet Bygning A. Genom skiftande utställningar sätter platsen fokus på konsthantverk och design, som appellerar till sinnena och ger ny insikt. Utbildningen ”Velkommen hjem, Åke!” blir den första under det nya namnet Bygning A.

Utställningsperiod – ”Velkommen hjem, Åke!”

Utställningsperiod: 4 september 2020 – 28 februari 2021.

Bygning A / A. Petersen
Kløvermarksvej 70, 1. sal
2300 København S

Öppningstider på bygninga.dk

ÖPPNINGSEVENEMANG 3-6 SEPTEMBER
Utställningen öppnar torsdagen den 3 september kl. 12.00 – 20.00 med gratis inträde.
Det kommer att finnas kaffe till besökarna hela dagen och från 16.00 serverar Copenhagen Distillery drycker.

Under helgen 5-6 september kommer det finns särskilda rundvisningar och live jazz under utställningen.

Live-talks/berättelser om Åke Axelsson och om svensk och dansk möbeldesign:
Lördag 5/9 kl 13.00-14.00 Christian Holmsted-Olesen (från Designmuseum Danmark) och Boris Berlin (designer)
Söndag 6/9 kl 13.00-14.00 Nicolai de Gier (lektor på KADK / Designskolen)

Live jazz – tolkningar av Jan Johanssons ”Jazz på Svenska”:
Torsdag 3/9 kl 17.30-19.30 Nikolaj Bentzon / Jesper Bodilsen Duo
Lördag 5/9 kl 14.00-16.00 Marie Louise Schmidt / Rasmus Münchow Duo
Söndag 6/9 kl 14.00-16.00 Henrik Gunde / Esben Eyermann Duo

PRESSINFO
Hämta högupplösta foton och ytterligare material LÄNK

Utställningen öppnar torsdagen den 3 september.
Pressen erbjuds särskild förhandsvisning och rundvisning före öppningen.

Kontakta [email protected] för bokning av förhandsvisning.
Det kommer att vara möjligt att träffa Åke Axelsson under dagarna 3-6 september.
Kontakta [email protected] för bokning av intervju.

PRESSKONTAKT
Copenhagen Design Agency, [email protected],
tfn +45 29436411 / +45 22494091

Tillbaks till Press & Material

Pressreleaser

Pressmeddelande: House of Gärsnäs SDW2021

 Skånebaserade Gärsnäs är en av Sveriges äldsta möbeltillverkare och har producerat möbler sedan 1893. I kollektionerna återfinns åtskilliga designklassiker, och Gärsnäs möbler har länge ...

Läs mer