Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Swedish Design Moves Paris: Svenska institutet i Paris storsatsar på nutida svensk design / 8 september – 27 oktober

För två år sedan återinvigdes Svenska institutet i Paris efter en omfattande renovering av de publika ytorna. Nu renoveras institutets sex gästlägenheter för att ytterligare stärka designprofilen i det anrika kulturhuset i Paris. Gästlägenheterna, som nu visas för allmänheten för första gången, är en del av den femåriga utställningen Hem x 6.

Invigningen av de nyinredda gästlägenheterna som sker i september 2019 utgör startskottet för Swedish Design Moves Paris, en säsong med nutida svensk design och hantverksskicklighet för den franska allmänheten. Utöver utställningen av gästlägenheterna, Hem x 6, visas även Nationalmuseums utställning, Designprocesser, som synliggör skapandeprocessen från material till föremål.

Nationalmuseum, Statens fastighetsverk, Beckmans Designhögskola, Paris College of Art och ett antal svenska företag och formgivare har bidragit till att fylla kulturhuset med design präglad av hållbarhet, innovation och kvalitet i alla led.

Gästbostäderna kommer att vara tillgängliga för allmänheten mellan den 8 september och den 13 oktober 2019 och kommer därefter att visas upp i september månad de kommande fem åren. Under hela utställningstiden bereds allmänheten tillträde till de lägenheter som står tomma.

Huvudpersonerna: Gärsnäs och Färg & Blanche design studio.

Gärsnäs grundades 1893. Det är ett familjeägt företag och drivs sedan 2003 av möbelformgivaren Åke Axelsson och hans dotter Anna och hennes man Dag Klockby. Företagets själ har inte förändrats sedan starten: hållbara möbler med en särskild känsla för trä och fina material parat med ett konstnärligt tilltal. Gärsnäs samarbetar med flera kända formgivare, förutom Åke Axelsson och Färg & Blanche till exempel Inga Sempe, som formgivit stolen och bordet Österlen, David Ericsson, formgivaren bakom stolarna Madonna och Petite samt med Pierre Sindre, som formgivit fåtöljen Dandy och stolen Day, för att nämna några.

Färg & Blanche grundades 2010 av formgivarna Fredrik Färg och Emma Marga Blanche. I ett stort garage i centrala Stockholm arbetar de med det som blivit deras särskilda kännemärke: en blandning av design och konst. De arbetar företrädesvis med textilier och med nya tekniker, till exempel var de först i världen att sy möbler i trä med en industriel symaskin. Bland deras mer framträdande samarbetspartners finns märken som Petite Friture, Bernhardt Design och BD Barcelona Design. Färg & Blanche har formgivit ett flertal möbler för Gärsnäs, däribland fåtöljen Emma, stolarna Mr N, Elin och Lina samt soffan Julius. För Emma som är fransk- svensk låg uppdraget att inreda en av gästlägenheterna i Paris särskilt varmt om hjärtat: som barn besökte hon regelbundet SI Paris tillsammans med sin franska mamma.

Syfte:

Samarbetet mellan Gärsnäs och Färg & Blanche spänner över många år, vilket märks i det här projektet. Förkärleken för ett hantverksmässigt tankesätt och intresset för ny teknik utmärker kreativiteten hos dem båda. Lägenheten kännetecknas av respekten för den befintliga arkitekturen samtidigt som ett modernt, skräddarsytt och egenartat manér har tillförts.
Den nyskapande träsömnadstekniken (trä som sys ihop med symaskin) sätter sitt signum på rummet. Vid entrén finns en sex meter lång plywoodskiva i ek med ett sömnadsmönster som lyfter fram föremålen runtomkring: spegeln, hyllorna och väggbordet.
Med sina ljusgrå toner och sitt naturträ erbjuder lägenheten ett varmt och välkomnande krypin under Hôtel de Marles brutna tak. Några av föremålen, till exempel belysningen, är specialtillverkade för rummet av Färg & Blanches egen studio och har inte visats tidigare.

Hem x 6 Designprocesser
från 8 september till 13 oktober 2019

The Insitut Suédois is open from
Wednesday to Sunday, from 12.00 to 18.00.
11 rue Payenne – 75003 Paris

Admission free.

The hours of the guided tours are available on www.institutsuedois.fr

 

Tillbaks till Press & Material

Pressreleaser

Pressmeddelande: House of Gärsnäs SDW2021

 Skånebaserade Gärsnäs är en av Sveriges äldsta möbeltillverkare och har producerat möbler sedan 1893. I kollektionerna återfinns åtskilliga designklassiker, och Gärsnäs möbler har länge ...

Läs mer