Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Designers Saturday Oslo 8-10 september

Gärsnäs visar stolt årets nyheter på Designers Saturday Oslo. Nyheterna består bland annat av den prisbelönta soffan och fåtöljen Bleck av TAF/Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, Pierre Sindres stiliga fåtölj Dandy, Åke Axelsson förfinade karmstol och David Regestam/Wingårdhs pelarbord Tak. Därtill presenteras flera av Gärsnäs övriga favoriter som Färg & Blanches skräddarsydda fåtölj Emily, Thomas Sandells satsbord Elna, David Ericssons stol- och karmstol Madonna, delar ur Pierre Sindres kontorsserie Day och Åke Axelssons ljudabsorberande stol Akustik med mera.

BLECK AV TAF 

TAF Arkitektkontor/Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom har tagit fram den nätta, låga och möblerbara soffan och fåtöljen Bleck. Inspirationen till namnet och utformningen kommer ytterst från upptäckten av hur baksidan av en oljemålning konstruerats. Spännramen är försedd med en hörnförstärkning som kallas bleck. Genom att själva använda sig av ett sådant bleck som både funktion och dekor har TAF medvetet lyckats skapa en soffa och fåtölj som fina både fram och bak. Eftersom Bleck fungerar lika bra sedd från alla håll är de lätta att möblera med.

Produktbeskrivning:
Bleck, 2- eller 3-sitssoffa med stomme i massiv bok. Dynor med stoppning av sjöfågeldun och kärna av polyeter, klädda med tyg eller läder.

Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, TAF Arkitektkontor om Bleck:

”Gränserna för hem och offentlig miljö är på väg att luckras upp. Bleck är ett exempel på en möbel som fungerar i båda. Soffor brukar vara stora och ta rummet i anspråk, vi har medvetet arbetat för att hålla alla mått nere och ta fram en nätt och lättmöblerad soffa. En fördel är att även om Bleck är medvetet låg lockar den genom sin karaktär ändå fram en rumsskapande känsla.”

TAF MÅNGFALDIGT BELÖNADE UNDER 2017:

Sköna Hem Årets Möbel
Bruno Mathsson-Priset
Årets Designer av Form Magazine
Elle Decoration Swedish Design Awards

DANDY AV PIERRE SINDRE

Formgivaren Pierre Sindre ligger bakom flera av Gärsnäs storsäljare ämnade för det offentliga rummet. Den här gången har han utgått från sin egen lustkänsla och skapat Dandy. En bred och sittvänlig fåtölj som med sin höga och välvda rygg i rotting skärmar av utan att stänga ute. Dandy är en skön fåtölj, gjord för en stunds vila och tillverkas i naturmaterialen rotting, tärnsjöläder och ek. Stilmässigt går Dandy tillbaka på 1960-talets mode och arbetsnamnet var länge Steve McQueen med tanke på skådespelarens träffsäkra känsla för högkvalitativ och lagom nonchalant stil.

Produktbeskrivning:
Fåtölj med benställning i massiv bok eller ask. Skinnskodd rygg klädd i naturrotting. Klädd sits- samt ryggdyna och nackkudde med tyg eller läder.

Pierre Sindre om fåtöljen Dandy:

”Fåtöljen är stor och rymlig med en hög omslutande rygg som verkligen tar för sig. Rottingen i ryggen silar ljuset alldeles lagom vilket skapar avskildhet utan att stänga för. Det är en plats för vila och kontemplation både hemma och i den offentliga miljön. Ett ställe att dra sig undan på, för att ha det lite skönt, läsa en bok eller bara titta ut genom fönstret. Jag har länge saknat en fåtölj att försvinna in i varför Dandy helt och hållet kommit till av lust.”

SONAT AV ÅKE AXELSSON

Gärsnäs huvudformgivare Åke Axelsson lanserar karmstolen Sonat, som med sin universella karaktär passar många olika slags miljöer. Förutom att vara stapelbar, är Sonat också kopplingsbar, ljudabsorberande och efter önskemål försedd med nummerbricka i mässing.

Produktbeskrivning:
Karmstol i bok med armstöd i massivböjt trä. Klädd sits och rygg med tyg eller läder. Stapelbar.

Åke Axelsson om karmstolen Sonat:

”Idag är kraven på flexibilitet större än någonsin vilket innebär att karmstolen Sonat är ännu smidigare att stapla. Som alltid strävar jag efter att tillverka en så lätt stol som möjligt utan att göra avkall på komfort och styrka. Till utseendet är Sonat mjuk i formerna. Träslaget är bok eftersom det är starkt, hårt och fast i strukturen. Dessutom det lämpligare att böja än något annat trä.”

OM GÄRSNÄS

Det familjeägda företaget Gärsnäs grundades 1893. Företaget drivs av Anna och Dag Kockby tillsammans med Annas far, inredningsarkitekten och formgivaren Åke Axelsson. Gärsnäs showroom ligger på Skeppsbron i Stockholm och tillverkningen sker i den egna fabriken i byn Gärsnäs på Österlen i södra Sverige. Fokus ligger på hållbar design och Gärsnäs har ett tätt samarbete med flera framstående formgivare. Gärsnäs utgår från naturliga och närproducerade material och arbetar medvetet och långsiktigt mot cirkulär ekonomi och kvalitet. Produktionen är miljöanpassad i alla led, i allt från råvara till färdig möbel. I fabriken är närvaron av den erfarna och mänskliga handen stark, något som lyfter Gärsnäs produktion till en nivå utöver det vanliga.

Välkomna till Gärsnäs Designers Saturday Oslo

C/O DOGA, Hausmanns gate 16

 

Vid frågor vänligen kontakta Martin Liberg, martin.liberg@garsnas.se
eller +46(0)70-2870749

designerssaturday.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaks till Press & Material

Pressreleaser

Pressmeddelande: House of Gärsnäs SDW2021

 Skånebaserade Gärsnäs är en av Sveriges äldsta möbeltillverkare och har producerat möbler sedan 1893. I kollektionerna återfinns åtskilliga designklassiker, och Gärsnäs möbler har länge ...

Läs mer