Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

Gärsnäs Nyheter 2017

Gärsnäs nyheter 2017 förbättrar, förnyar, adderar och kompletterar med möbler som skapar variation och möjligheter. Med avstamp i det som utgör Gärsnäs kärna – långsiktighet, hållbarhet och resursmedvetenhet – presenteras en kollektion som fyller uppdämda behov och skapar nya perspektiv.

Åke Axelsson förbättrar med karmstolen Sonat

Inredningsarkitekten och formgivaren Åke Axelsson lanserar karmstolen Sonat. Med sin universella karaktär passar den många olika slags miljöer. Förutom att vara stapelbar, är Sonat också kopplingsbar, ljudabsorberande och efter önskemål försedd med nummerbricka i mässing.

Åke Axelsson:

”Idag är kraven på flexibilitet större än någonsin vilket innebär att karmstolen Sonat är ännu smidigare att stapla. Som alltid strävar jag efter att tillverka en så lätt stol som möjligt utan att göra avkall på komfort och styrka. Till utseendet är Sonat mjuk i formerna. Träslaget är bok eftersom det är starkt, hårt och fast i strukturen. Dessutom det lämpligare att böja än något annat trä.”

David Regestam kompletterar med bordsserien Tak

Den nya serien bord har ritats av David Regestam och finns i stort sett alla varianter. Det kan vara runt, kvadratiskt och rektangulärt, i olika storlekar och höjder, fyrbent eller som pelarbord, och kan i princip beställas hur långt som helst. Det är ett bord som passar många typer av inredningar och går att variera i det oändliga. Gemensamt för borden är att de har en rak och funktionell form med synliga infästningsdetaljer. Första leveransen är till den nya restaurangen TAK, belägen just på ett tak, i centrala i Stockholm. Restaurangen ritas av Wingårdh Arkitektkontor där David Regestam är verksam. Serien heter också Tak eftersom borden påminner om taket som konstruktion. En tunn skiva på en stadig ställning.

Gärsnäs News 2017

Pierre Sindre adderar med fåtöljen Dandy

Formgivaren Pierre Sindre ligger bakom flera av Gärsnäs storsäljare ämnade för det offentliga rummet. Den här gången har han utgått från sin egen lustkänsla och skapat Dandy. En bred och sittvänlig fåtölj, som med sin höga och välvda rygg i rotting, skärmar av utan att stänga ute. Dandy är en skön fåtölj, gjord för stilla vila och kontemplation, tillverkad i naturmaterial, rotting, tärnsjöläder och ek. Stilmässigt går Dandy tillbaka på 1960-talets mode och arbetsnamnet var länge Steve MqQueen med tanke på skådespelarens träffsäkra känsla för högkvalitativ och lagom nonchalant stil.

Gärsnäs News 2017

TAF Arkitektkontor förnyar med soffan och fåtöljen Bleck

TAF Arkitekter / Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom har tagit fram den nätta, låga och möblerbara soffan och fåtöljen Bleck. Inspirationen till namnet och utformningen kommer ytterst från upptäckten av hur baksidan av en oljemålning konstruerats. Spännramen har en hörnförstärkning som kallas bleck. Genom att själva använda sig av ett bleck som funktion och dekor har TAF medvetet arbetat för att både soffa och fåtölj ska vara lika fina både på fram- och baksida. Eftersom en bearbetad frånsida inte behöver döljas mot en vägg ökar friheten i sättet att möblera. Dessutom ger det ett arbetat uttryck, ser mer omhändertaget ut och skapar rumslighet.

Bolon och Gärsnäs i samarbete ”Collaborative Conversations”

Bolon presenterar samarbete med Gärsnäs och möbeltillverkarna BD Barcelona, Cappellini och Moroso med flera i serien ”Colloborative Conversations”. Särskilt utvalda designklassiker får nytt liv i mötet med Bolons nya vävda textil ”Duet”. Gärsnäs ikoniska pallar Jack & Elsa, design Färg & Blanche, är klädda av Bolon och kommer att presenteras av Dezeen´s chefredaktör Marcus Fairs tisdagen den 7 februari och vara representerade i Bolons nya showroom på Birger Jarlsgatan 32 A under dagarna för Stockholm Furniture Fair.

Årets Gärsnäs monter i gestaltning av David Regestam

Inredningsarkitekten David Regestam visar på Gärsnäs ursprung och identitet med inspiration från sina egna resor fram och tillbaka till fabriken på Österlen. Fondväggen i montern är vitputsad vilket alluderar på de vita gårdarna i det öppna jordbrukslandskapet. Årets nyheter är samlade på en central catwalk, Bolons benvita matta Artisan Ivory som leder upp mot den putsade väggen. Nyheterna presenteras även på rumsskapande podier klädda i samma vita hålbrodyr som Gärsnäs klassiska Pia-lampa vilka också bildar en naturlig fond för fotografering.

Genom att låta materialen tala för sig själva, yta, materialitet och struktur, utan att poängtera några särskilda färger lyckas David Regestam föra fram Gärsnäs renodlade känsla. De kulörer som finns går i svart, vitt och grått med kompletterande accenter i rött och dovt blått. Den enda egentliga dekoren utgörs av vallmoblommorna som minner om de röda böljande fälten på Österlen.

I mötet mellan hantverk, industri och formgivare tänjer Gärsnäs gränserna för det möjliga.

Välkomna till Gärsnäs, monter A11:20, Stockholm Furniture Fair 7 – 11 februari.

Tillbaks till Press & Material

Pressreleaser