Group 2garsnasgarsnasgarsnasimage-archiveGroup 2
Toggle Menu

TAF Arkitektkontor förnyar med soffan och fåtöljen Bleck

 

Gärsnäs News 2017

TAF Arkitekter / Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom har tagit fram den nätta, låga och möblerbara soffan och fåtöljen Bleck. Inspirationen till namnet och utformningen kommer ytterst från upptäckten av hur baksidan av en oljemålning konstruerats. Spännramen är försedd med en hörnförstärkning som kallas bleck. Genom att själva använda sig av ett bleck som både funktion och dekor har TAF medvetet arbetat för att både soffa och fåtölj ska vara lika fina både på fram- och baksida. Eftersom en bearbetad frånsida inte behöver döljas mot en vägg ökar friheten i sättet att möblera. Dessutom ger det ett arbetat uttryck, ser mer omhändertaget ut och skapar också rumslighet.

Gärsnäs News 2017

Intervju med Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, TAF Arkitektkontor:

Var kommer inspirationen till soffan och fåtöljen Bleck från?

Arbetsnamnet var länge ”Construction Sofa” eftersom vi intresserat oss för synliga konstruktioner. Ytterst kommer inspirationen från baksidan av en oljemålning där man ser en spännrams konstruktion. Vi började studera olika slags ramar och fastnade för triangulära bleck vilka fungerar som hörnförstärkningar. Genom att själva använda oss av ett bleck som funktion och dekor, vilket också givit upphov till kollektionens namn, har vi medvetet arbetat för att soffa och fåtölj ska vara lika fina både på fram- och baksida.

Vad ger det för positiva effekter att lyfta fram en möbels baksida?

Att bearbeta och synliggöra en baksida påverkar mer än vad man tror. Det skapar större frihet i sättet att möblera. Plötsligt uppstår möjligheten att placera en soffa fritt utan att ryggstödet behöver döljas mot en vägg. Dessutom ger det ett bearbetat uttryck, ser mer omhändertaget ut och skapar också rumslighet. För fåtöljer är det ännu viktigare att de kan placeras för sig själva eftersom de är solitärer.

 

Vad är det för material i Bleck?

Stommen och alla synliga trädelar är av bok. De fluffiga plymåerna är fyllda av skum och dunstoppning. Dunet ger en mjukare och mer inbjudande karaktär än vad som är vanligt för offentlig miljö.

I vilka miljöer är soffan och fåtöljen Bleck tänkta att användas?

Gränserna för hem och offentlig miljö är på väg att luckras upp. Bleck är ett exempel på en möbel som fungerar i båda. Soffor brukar vara stora och ta rummet i anspråk, vi har medvetet arbetat för att hålla alla mått nere och ta fram en nätt och lättmöblerad soffa. En fördel är att även om modellen är medvetet låg lockar den genom sin karaktär ändå fram en rumsskapande känsla.

Ni är två arkitekter som arbetar tillsammans. Hur ser ert samarbete ut?

Det är väldigt diskussionsbaserat. Antingen utgår vi från ett intresse eller tar avstamp från ett problem som behöver få sin lösning. På ett tidigt stadium försöker vi hitta en röd tråd eller ett koncept att förhålla oss till. Därmed har vi skapat ramar att förhålla oss till och inom dessa får allt vara möjligt.

Gärsnäs News 2017

Produktbeskrivning Bleck:

3-sitssoffa, med stativ i massiv bok, stoppade plymåer i sjöfågeldun och polyeter, klädsel i tyg eller läder.

Fåtölj, med stativ i massiv bok, stoppade plymåer med sjöfågeldun och polyeter, klädesl i tyg eller läder.

Gärsnäs News 2017

Gärsnäs News 2017

Provsitt Bleck i Gärsnäs monter A11:20,

Stockholm Furniture Fair 7 – 11 februari.

Välkomna!

Tillbaks till Press & Material

Pressreleaser